Novým šéfem ATP se stane bývalá světová osmnáctka

- Jan Vojkůvka

Oficiální volba nového prezidenta ATP, který má nahradit na postu šéfa mužského tenise Chrise Kermoda, je od čtvrtka minulostí. Vedení ATP zvolilo do svého čela bývalého 18. hráče světa Andreu Gaudenziho z Itálie. Ten získal požehnání i prezidenta hráčské rady Novaka Djokoviče.

Od březnového oznámení, že ATP neprodlouží smlouvu s Chrisem Kermodem, který rozdělil elitní tenisty na dva nesmiřitelné tábory, provázely volbu nového šéfa velké kontroverze. Na jedné straně byl Kermode hájen jako muž, který se postaral o zvýšení prize money pro hráče, a zavedl mnoho inovací. Na straně druhé toho však podle mnohých neudělal dost.

Jeho setrvání ve funkci si nepřál ani Novak Djokovič. Ten by nejraději v čele ATP viděl Justina Gimelstoba. Jenže Američan, po aféře s napadením a zbitím muže během halloweenských oslav, z vedení ATP rezignoval. Hledat se tak musel nový kandidát.

Prezidentem se od ledna 2020 nakonec stane Ital Andrea Gaudenzi. Šestačtyřicetiletý bývalý 18. hráč světa má za sebou třináct let mezi profesionály. Na grandslamech se mu sice nikdy nedařilo a nejlepším výsledkem bylo čtvrté kolo na French Open 1994, ale přesto jeho jméno v mužském tenise zanechalo výraznější stopu.

Ve dvouhře se probojoval celkem do devíti finálových zápasů. V roce 1998 vyhrál turnaj v Casablance a v roce 2001 triumfoval v St. Pöltenu a Bastadu.

Už během kariéry vystudoval práva na univerzitě v Boloni. Získal také titul MBA (neboli Master of Businees Administration) na univerzitě v Monaku. Po skončení tenisové kariéry se stal úspěšným podnikatelem.

„Jménem hráčů bych rád přivítal Andreu jako prezidenta ATP. Sám je to bývalý tenista a po skončení aktivní kariéry se z něj stal úspěšný podnikatel. Má všechny kvality potřebné k tomu, aby tour vedl,“ řekl na jeho adresu prezident hráčské rady, Novak Djokovič.