ATP

Zápas se mi držel v hlavě, díval jsem se i na sestřih, přiznal po odvetě upřímný Federer

- Marek Bartošík

Mohlo to být déjà vu. Roger Federer se stejně jako v roce 2015 i letos utkal ve svém úvodním zápase na Masters v Šanghaji s Albertem Ramosem-Vinolasem. Před čtyřmi lety švýcarský favorit nečekaně zaváhal. Od té doby vyhlížel odvetu, která mu tento týden vyšla.

Byl to podivný zápas. Roger Federer v roce 2015 přijel do Šanghaje ve velmi dobré formě, navíc jako obhájce titulu. Ve svém prvním střetnutí na turnaji si měl na jemu příjemném rychlém povrchu znovu smlsnout na Albertu Ramosovi-Vinolasovi, kterého ve Wimbledonu 2012 vyřídil třikrát 6:1.

Stalo se ale úplně něco jiného – Ramos-Vinolas zaznamenal senzační triumf 7:6(4), 2:6, 6:3 a nic na tom nezměnil ani fakt, že Federer vyhrál více fiftýnů (100 vs. 93). Své pomsty se Švýcar dočkal letos ve stejné fázi téhož turnaje, když Španěla přehrál 6:2 a 7:6(5).

Na pozápasové tiskové konferenci Federer upřímně promluvil o svých myšlenkách. „Ten zápas z roku 2015 jsem měl v hlavě. Přemýšlel jsem o něm, díval jsem se na sestřih. Pamatuji si, jak jsem se cítil. Měl jsem šance, vyhrál jsem víc míčků než on. Měl jsem vyhrát,“ popisoval upřímným stylem osmatřicetiletý Federer.

Dvacetinásobný grandslamový vítěz je jistě rád, že se zbavil alespoň jednoho z menších strašáků minulosti. Jeho mysl si jistě bohatě vystačí se zpracováváním finále letošního Wimbledonu, v němž při svém podání nevyužil dva mečboly proti Novaku Djokovičovi.

Další utkání v Šanghaji odehraje Federer dnes po poledni, když v osmifinále narazí na Davida Goffina. Belgičan utržil od Švýcara na nedávném US Open debakl 2:6, 2:6 a 0:6, a tak je to nyní on, kdo vyhlíží patřičnou odvetu.