Drama přešlo v porážku. Kr. Plíšková si o druhý titul v Taškentu nezahraje

- Filip Lefenda

Podnik WTA v uzbeckém Taškentu skončil pro Kristýnu Plíškovou v semifinále. Turnajová šampionka z roku 2016 v pátek nestačila na třetí nasazenou Belgičanku Alison van Uytvanckovou, s níž prohrála za hodinu a 26 minut 3:6 a 5:7.

Do utkání vstoupila Plíšková čistou hrou, o dva gemy později už ale servis skrze shodu poprvé ztratila. Následovaly čtyři čisté hry – po dvou na každé straně. Za stavu 3:5 ovšem turnajová pětka nezvládla situaci na servisu podruhé, když pustila Van Uytvanckovou do náskoku 0:40. Favorizovaná Belgičanka nakonec potřebovala k zisku sady dva setboly.

V úvodu druhého dějství se zrodil maratonský desetiminutový gem, v němž Plíšková promrhala dvě brejkové možnosti. A zakrátko ji to mrzelo, neboť sama své podání skrze shodu vzápětí ztratila.

Za stavu 2:5 se zdálo, že je rozhodnuto, obzvláště, když měla Van Uytvancková na returnu při skóre 30:40 mečbol. Plíšková ho ale odvrátila esem, gem získala a následně brejkem čistou hrou připravila Belgičanku poprvé v duelu o servis.

Získané podání protivnice potvrdila Kristýna na vlastním servisu a na ukazateli skóre rázem svítily dvě pětky.

Zdramatizování zápasu ale bylo jen dočasné. Van Uytvancková šla v koncovce sady do vedení 6:5 a Plíšková následně složitou situaci neustála. Za stavu 30:40 jí ještě pomohla páska, od níž se return soupeřky odrazil do autu, třetí možnost už ale belgická tenistka tvrdým forhendem na tělo využila.

Plíšková si tak v Taškentu, kde získala v roce 2016 svůj zatím jediný singlový titul z okruhu WTA, o další trofej nezahraje. Finále naopak čeká Alison Van Uytvanckovou, která v něm změří síly s Rumunkou Soranou Cirsteaovou, přemožitelkou Denisy Allertové z úvodního kola.

Taskhent Open, Taškent (ženy, UZB, 250 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (80.) – Alison Van Uytvancková (BEL, 61.) 3:6, 5:7