Obrat v prvním setu, ošetření a vydřený postup. Kr. Plíšková je popáté ve čtvrtfinále

- Jan Vojkůvka

Kristýna Plíšková na turnaji v Taškentu potvrdila roli favoritky a postoupila do svého pátého čtvrtfinále. V utkání s Katarzynou Kawaovou z Polska se ovšem na výhru 7:5, 3:6, 6:4 pořádně nadřela.

Česká tenistka, jež svou soupeřku zdolala po 136 minutách, v prvním setu prohrávala už 2:5 a čelila dokonce dvěma setbolům. V kritický okamžik ovšem zabrala, získala ztracené podání zpět, poté odvrátila obě hrozby ztráty setu a nakonec šňůrou pěti gemů v řadě úvodní dějství vybojovala.

Dobré rozpoložení potvrdila Plíšková i na začátku setu druhého. Hned v prvním gemu prorazila Kawaové servis a vše nasvědčovalo tomu, že zápas má pevně ve své moci. Jenže následovala šňůra čtyř prohraných her v řadě a šance na výhru ve dvou setech se krátce na to rozplynula.

Třetí set přinesl skutečné drama, při němž se velmi často hrálo přes shody. Po dlouhém třetím gemu, ve kterém si Plíšková podržela servis přes tři shody, si česká hráčka vyžádala pauzu na ošetření. Její výkon, ovlivněný drobnými zdravotními obtížemi, všem na vítězství nakonec stačil.

Ve čtvrté hře sice dva brejkboly ještě nevyužila a nechala Kawaovou v boji o úspěch, ale v desátém gemu se na returnu prosadila v nejlepší možnou chvíli. Rychle si vypracovala tři mečboly a druhý v pořadí využila.

Kristýna Plíšková, která v této sezoně postoupila do semifinále ve švýcarském Luganu a čtvrtfinále si zahrála v Guadalajaře, Birminghamu a Bukurešti, prošla popáté v této sezoně mezi osmičku nejlepších. O postup do semifinále vyzve nasazenou jedničku Viktorii Kužmovou, proti níž si zahraje i o posun k 71. místu světového žebříčku.

Martincová v osmifinále končí
Svůj osmifinálový zápas odehrála v Taškentu také Tereza Martincová, jež se do hlavní soutěže dostala skrze dvě vítězství v kvalifikaci.

Na triumf nad Rumunkou Beguovou ovšem nenavázala, když ve středu podlehla teprve devatenáctileté Ukrajince Katarině Zavacké. Ta zvítězila v utkání plném ztracených podání dvakrát 6:4 a postoupila do svého premiérového čtvrtfinále na okruhu WTA.

Martincová vedla v úvodním setu 4:3 a měla k dobru brejk, poté ale ztratila tři gemy v řadě. Ve druhém dějství nabrala Češka od stavu 2:2 manko tří her, které posléze dotáhla na rozdíl gemu. Druhou možnost zápas doservírovat už si ale Zavacká ujít nenechala.