Ostuda tenisu! Mladý Čech znemožnil "staříka". Co tam dělal?

- Radek Štohl

Až příliš jednoduchý začátek turnaje prožil Tomáš Macháč. Na challengeru ve francouzském Cassisu odehrál jen pětatřicet minut, během kterých nadělil sporadicky hrajícímu Yoavu Schabovi dva kanáry. Náhradník v soutěži přitom v této kategorii hrál poprvé od roku 2012, kdy v Dallasu neuspěl v prvním kole kvalifikace. Proč vůbec pořadatelé takto nekvalitního tenistu do soutěže nasadili?

Tomáš Macháč se teprve potřetí v kariéře představil v hlavní soutěži challengeru. Při své první účasti v Ostravě letos došel do čtvrtfinále, v Liberci dokonce uhrál semifinále. V obou případech však na úvod nebyl takovým favoritem jako v pondělí odpoledne.

Osmnáctiletý talent českého tenisu, který na sebe poprvé výrazněji upozornil na konci minulého roku třemi tituly z Futures, vyzval o šestnáct let staršího Yoava Schaba. Tedy hráče, který v současné době nefiguruje ani na žebříčku, a který to v minulosti nejdále dotáhl na 1181. místo dvouhry.

Jeho nasazení do hlavní části challengerového turnaje v Cassisu bylo o to podivnější, že se pouze dvakrát neúspěšně objevil v prvním kole kvalifikace této kategorie. Poslední soutěžní zápas ke všemu odehrál před téměř třemi lety, na podniku tehdejšího Futures neuspěl na začátek nástražných bojů.

Schab během celé kariéry odehrál pouhých jednatřicet zápasů v hlavní soutěži dvouhry, přičemž se ani jednou neprobojoval do čtvrtfinále. Celkově zvládl vyhrát pouhých šest zápasů! Již před zápasem tak byl Tomáš Macháč obrovským favoritem. 

I když tenista z Izraele vyhrál úvodní fiftýn zápasu, v první sadě přidal jen čtyři další úspěšné míčky. Třikrát si ztratil servis, při vlastním podání dokázal maximálně uhrát dva balónky. První set tak trval pouhou čtvrt hodinu.

Do druhé sady, před kterou následoval více jak pětiminutový odchod Schaba do šaten, vstoupil čtyřiatřicetiletý hráč lépe, dokonce si vypracoval gembol, a dvakrát se udržel na shodě. To bylo však téměř vše, co se z jeho strany odehrálo.

Macháč během zápasu působil suverénním dojmem, téměř se nenechal zatlačit. Na protivníka mu stačilo přijít s trpělivou hrou založenou na úderech s horní rotací. Izraelec se nedokázal pořádně udržet ve výměnách, při zrychlení hry se jeho úder sotva dostal k síti. 

Důsledkem utkání byl výsledek dvakrát 6:0, zápas trval dvaačtyřicet minut, do kterých se započítala i dlouhá přestávka mezi sety. „Byl jsem celkem překvapený, že na mě takového soupeře nasadili. Bylo to docela jednoduché vítězství, ale i takové zápasy se musejí odehrát. Nedal jsem mu šanci. Ale i když to bylo lehké , soustředil jsem se raději na každý balon,“ hodnotil Macháč zvláštní zápas exkluzivně pro Tenisový svět.

Ve druhém kole bude mít Tomáš Macháč mnohem silnějšího soupeře. V zápase o osmifinále ho ve středu čeká devátý nasazený Lukáš Rosol. „Na zápas proti Lukášovi se těším moc. Často spolu trénujeme, tak se těším, že si konečně zahrajeme zápas. Nedávno jsem si od něj ještě bral podpis a teď proti němu hraju,“ lebedí si osmnáctiletý talent českého tenisu.