Fanoušci vypískali Djokoviče! Srb provokoval a skrečoval

- Radek Štohl

Osmifinále US Open si zajisté představoval jinak. Novak Djokovič v zápase o čtvrtfinále musel kvůli zranění ramena skrečovat, což se nelíbilo divákům, kteří srbského tenistu po konci duelu vypískali. Djokovič na celou situaci reagoval zdviženým palcem.

První pochybnosti se objevily již ve druhém kole. Novak Djokovič byl v utkání proti Juanu Ignaciu Londerovi ošetřovaný, za čímž stály problémy s ramenem, které ho sužovaly dva týdny. Ačkoliv třetí duel na letošním US Open zvládl bez ztráty setu, těžké střetnutí proti Stanu Wawrinkovi již nedohrál.

První nasazený prohrál úvodní sadu 4:6. Menší naději získal na začátku druhého setu, ve kterém uspěl ve druhé hře na returnu a vzápětí vedl 3:0. Wawrinka však do konce sady dvakrát urval brejk, zásluhou čehož měl náskok 6:4, 7:5.

Djokovič se s nepřízní osudu snažil dále bojovat, za stavu 1:1 ve třetím setu ovšem počtvrté v zápase ztratil servis, přičemž po gemu, v němž neuhrál jediný fiftýn, se rozhodl utkání skrečovat.

Kromě brzkého konce v osmifinále, což mu znemožnilo obhajobu titulu z loňského roku, se musel vypořádat s další velmi nepříjemnou záležitostí. Místní fanoušci jeho skreč "ocenili" hlasitým pískotem.

Srb si při odchodu nenechal reakci publika líbit a ještě než zmizel do šaten, tak divákům ironicky zvedl palec nahoru. Po zápase již z nejlepšího hráče světa vyzařoval mnohem klidnější dojem.

„Nepřikládám tomu velkou váhu. Rád respektuji ostatní. Zároveň také doufám, že jiní dokážou respektovat mě samotného a mé rozhodnutí. Divákům se samozřejmě omlouvám. Přišli, aby viděli celé utkání, což se nepřihodilo. Hodně lidí netušilo, co se dělo, takže je za to nemůžu obviňovat," prohlásil po zápase.

Zatímco Djokovič se letos na US Open už nepředstaví, v dalším zápase se naopak ukáže Stan Wawrinka. Zkušený Švýcar se o semifinále, kde by mohl potkat Rogera Federera, utká s Daniilem Medveděvem. Třiadvacetiletý hráč od začátku americké šňůry vyhrál osmnáct zápasů, získal titul ze Cincinnati, a prohrál dvě finále ve Washingtonu a Montrealu.

Kdo bude nakonec překvapivým semifinalistou?