ITF v Praze: Kolodziejová prošla do finále přes Žovincovou, ve finále bude hrát s Krejsovou

- Jan Vojkůvka

Kuchyně Gorenje Prague Open 2016 má za sebou předposlední hrací den, při němž se vykrystalizovala finálová dvojice pro pavouka dvouhry. O titul se proti sobě utkají Miriam Kolodziejová se sedmou nasazenou Petrou Krejsovou. Zatímco Kolodziejová při cestě do finále musela duel se Žovincovou otáčet, Krejsová potvrdila roli favoritky proti Ponomarové.

Hned v prvním semifinále se proti sobě postavily devatenáctileté tenistky Miriam Kolodziejová a druhá nasazená Vendula Žovincová. Zatímco Žovincová na předchozích dvou pětadvacítkových turnajích, na nichž startovala, vypadla po úspěšné kvalifikaci v prvním kole, Kolodziejová měla na co navazovat. A nakonec také navázala, když po finále v Portschachu bude hrát i finále v Praze.

Do zápasu přitom nešla s vůbec jednoduchou pozicí. Žovincová je výše postavenou hráčkou na žebříčku, zná silné i slabé stránky Kolodziejové a navíc tu byly ony problémy s ramenem, které českou tenistku trápí při servisu i při hraní z forhendu. Přesto však semifinále mělo nakonec odlišný průběh, než naznačil první set, který Žovincová vyhrála 6:3.

Na úvod třetího setu se Kolodziejová rychle ujala vedení 3:0 a Žovincová si vzala medical time-out kvůli problémům s nohou. Menší zranění, které sice umožnilo Žovincové pokračovat, však nadějnou hráčku přeci jen limitovalo více, než se mohlo zdát a ač Žovincová otočila z 0:3 na 5:4 a šla podávat na vítězství, nedotáhla zápas do vítězného konce. Kolodziejová rebrejkem získala ještě šanci a dotáhla druhý set do tiebreaku, respektive Žovincová ho nakonec dotáhla, jelikož její soupeřka měla ve dvanáctém gemu na returnu i setboly.

Ve zkrácené hře vyhrála Kolodziejová 7:4 a vynutila si rozhodující sadu. Do ni sice nevstoupila dobře a prohrávala 0:2, ale Žovincová, jejíž psychika již byla pořádně nalomena, začala stále více chybovat a nakonec šesti prohranými gemy v řadě prohrála třetí set 2:6.

Psychicky to nebyl moc dobrý zápas, protože se obě známe. Ale jsem ráda, že jsem vyhrála,“ řekla v pozápasovém rozhovoru Kolodziejová. „Vendy začala víc kazit, víc plašit, ale pak to stejně bylo 3:3, takže to asi nehrálo úplně roli,“ podotkla Kolodziejová k dobrému vstupu do druhé sady. Set nakonec dotáhla do vítězného konce, ač se dostala pod tlak a soupeřka mohla servírovat na postup. „Čekala jsem, že to už doservíruje, ale já ji brejkla,“ smála se česká tenistka.

Soupeřkou Kolodziejové ve finále bude zkušená Petra Krejsová, nasazená sedmička turnaje, která si v semifinále poradila s německou kvalifikantkou Lisou Ponomarovou 6:4, 6:3. V prvním setu sice vedla už 5:1, ale Ponomarová ještě mírně zdramatizovala duel třemi vyhranými gemy v řadě. Krejsová však sadu dotáhla do vítězného konce a lepší byla i v setu druhém, v němž se ujala s brejkem vedení 3:2 a následně po rebrejku Němky a dalším vlastním úspěchu na returnu 4:3, což se ukázalo jako klíčové. Krejsová potvrdila proražený servis soupeřky a přidala ještě jeden brejk a to v devátém gemu, kterým zakončila druhý set i celý zápas 6:3.

Zezačátku to bylo trochu nervózní a i konec prvního setu, ale jsem ráda, že jsem vyhrála a zvládla to,“ řekla po utkání Krejsová. V první sadě ji soupeřka výrazně stahovala a z 1:5 Němka stáhla na 4:5. „Myslím, že jsem polevila, začala hrát pasivně. Soupeřka mě docela dost přehrávala a jsem ráda, že jsem nějak první set dohrála. Kdyby to bylo na 5:5, tak by asi bylo těžké vrátit se zase do hry,“ podotkla.

Program zakončilo finále čtyřhry, do níž nastoupily soupeřky z prvního semifinále, Kolodziejová se Žovincovou už pořádně unavené a polámané. V nohách měly téměř tříhodinový vzájemný zápas, Kolodziejová navíc bolavé rameno, Žovincová problémy s nohou a to se nakonec i projevilo na výsledku. Finále český pár s rumunsko-německou dvojicí Andreiová, Sekuličová prohrál 4:6, 2:6. 

Semifinále dvouhry
MIRIAM KOLODZIEJOVÁ - VENDULA ŽOVINCOVÁ (2) 3:6, 7:6 (4), 6:2
Lisa Ponomarová (Q) - PETRA KREJSOVÁ (7) 4:6, 3:6

Finále čtyřhry
KOLODZIEJOVÁ, ŽOVINCOVÁ - Andreiová (ROU), Sekuličová (GER) 4:6, 2:6

Pražský turnaj ITF den po dni 

2.9. ITF v Praze: Žovincová s Krejsovou a Kolodziejovou prošly do semifinále

1.9. ITF v Praze: Postup do čtvrtfinále dvouhry slaví pětice českých hráček

31.8. ITF v Praze: Žovincová, Kolodziejová a Procházková proklouzly do dalšího kola

30. 8. ITF v Praze: Patnáctiletá Beránková vyřadila nasazenou jedničku, Slováková těsně prohrála s nasazenou čtyřkou

29. 8. ITF v Praze: V hlavní soutěži Hájková, Čechová a Machalová. Dohrávku zvládla Laboutková

28. 8. ITF v Praze: Jedenáct českých tenistek postupuje do finále kvalifikace