ITF v Praze: Postup do čtvrtfinále dvouhry slaví pětice českých hráček

- Jan Havlovic, Filip Lefenda

Pátým hracím dnem pokračoval v areálu pražských Spojů turnaj Kuchyně Gorenje Prague Open 2016. Minulostí jsou již zápasy druhého kola ve dvouhře, ze kterého ve čtvrtek postoupilo pět Češek do pátečních čtvrtfinálových soubojů. Dohrány jsou také čtyřhry.

První čtvrtfinalistkou turnaje Kuchyně Gorenje Prague Open se stala Petra Krejsová, která v ryze českém souboji porazila dvacetiletou Nikolu Tomanovou po setech 6:1, 6:3. „Cítila jsem se dnes velmi dobře. Hrála jsem svou hru, nicméně ve druhém setu jsem lehce polevila, čehož soupeřka využila a zdramatizovala utkání, ale jinak jsem s průběhem zápasu spokojená," uvedla Krejsová v pozápasovém rozhovoru pro náš web. Sedmá nasazená tohoto turnaje se ve čtvrtfinále střetne se Sabinou Machalovou.

 

Ani Nikola Tomanová se však za svůj výkon na letošním Kuchyně Gorenje Prague Open nemusí stydět. Jako lucky loser se dostala do hlavní soutěže, čehož dokázala využít a postoupila mezi nejlepších šestnáct tenistek tohoto turnaje. Ve druhém kole však nestačila na zkušenou Petru Krejsovou. „Nasbírala jsem zde hodně zkušeností. Před zápasem si říkala, že do utkání půjdu naplno a pokusím se vyhrát, ale nevyšlo to.".

Postup do čtvrtfinále pražského turnaje si zajistila také Sabina Machalová, která v zápase druhého kola svedla třísetovou bitvu s Ruskou Žuravlevovou. „V prvním setu jsem dominovala, vedla jsem 5:1, avšak poté se soupeřka chytla, začala mě tlačit, ale nakonec jsem první sadu dovedla do vítězného konce. Druhý set vypadal z mé strany hrozně, třetí set vypadal lépe," zhodnotila Machalová vítězný zápas. Osmnáctiletá česká hráčka se v odpoledních hodinách představí po boku Nikoly Novotné ve čtyřhře.

Pro Lenku Kunčíkovou skončil pražský turnaj nešťastně. Poté, co jednadvacetiletá Češka prohrála s o dva roky mladší Američankou Dashou Ivanovovou první sadu ve zkrácené hře navzdory vlastním neproměněným setbolům, duel za stavu 0:2 ve druhé sadě vzdala. „Nastoupila jsem s bolestí a čekala jsem, jestli se to bude zhoršovat nebo ne,“ vysvětlila situaci Kunčíková s tím, že její zdravotní problémy v průběhu utkání skutečně gradovaly. „Mám skříplá záda a žebro, bohužel už to pak při servisu vůbec nešlo.“ Členka elitní stovky světového žebříčku by se nyní ráda dala do pořádku před ligovými zápasy v Liberci, které ji čekají od příštího pondělí. Týden poté pak odlétá na turnaj do japonského Tokia.

Snadnou „šichtu“ má za sebou Vendula Žovincová, která nedala nejmenší šanci polské kvalifikantce Aleksandře Buczynské. Sympatická Češka si v utkání pomohla devíti esy a povolila soupeřce pouhé dvě hry. „Odehrála jsem docela dobrý zápas. Soustředila jsem se, až na dva gemy, kdy jsem tam trochu v druhém setu polevila, ale jinak to byl dobrý tenis,“ vyjádřila spokojenost pražská rodačka. Ta v prvním setu nadělila Polce kanára, druhý set vyhrála 6:2. „Přišlo mi, že začala hrát trochu agresivněji, její hra byla spíš běhat, vracet, držet balon ve hře. Potom mi začala chodit do druhých servisů. Naštěstí se mi podařilo něco vrátit a zahrát, a když jsem potom šla do vedení, už zase přestala hrát agresivně,“ vyjádřila se s úsměvem na adresu své protihráčky Žovincová.

Vskutku urputnou bitvu se šťastným koncem má za sebou Miriam Kolodziejová. Ta dokázala po bezmála třech hodinách vyřadit z turnaje třetí nasazenou Marine Partaudovou z Francie, když o svém postupu mezi osm nejlepších rozhodla až v tiebreaku třetího setu. V rozhodujícím dějství přitom prohrávala už 2:5! „Ve třetím setu už jsem vůbec nevěřila, že můžu vyhrát. Nakonec jsem to nějak doplácala,“ přiznala viditelně vyčerpaná vítězka. „Hrála jsem nahoru, dolů. Nebyl to z mé strany moc dobrý výkon,“ dodala. 

Ryze český souboj obstaraly na centrálním dvorci Tereza Procházková s Evou Rutarovou. Štatnější po jeho konci byla sedmnáctiletá Procházková, která zvítězila po setech 6:3, 4:6 a 6:2. „Byl to těžký zápas, Evča hrála dobře. Dělala víc chyb, já více běhala,“ zhodnotila stručně utkání hráčka, kterou ve středu zlobila záda a nad jejím startem tak visel otazník. „Záda se dala docela dohromady, přes noc se to hodně zlepšilo. Fyzioterapeut mi je zatejpoval, tak se s tím dalo hrát,“ vysvětlila vítězka zápasu, kterou dle jejich slov zranění již nijak nelimitovalo. Hodně nespokojená pak byla se svým výkonem poražená Eva Rutarová. „Dneska jsem hrála fakt strašně. Ze začátku jsem se cítila špatně. Terka na mě hrála chytře, musím ji pochválit, nezkazila balon, hodně toho vybojovala. Já jsem dnes udělala strašně moc chyb, fakt hrůza. Nevím, co k tomu říct,“ netajila frustraci ze svého čtvrtečního vystoupení Rutarová, která však celkové účinkování na turnaji až tak hořce nehodnotí. „Chtěla jsem hlavně uhrát alespoň kolo, což se mi povedlo. Sice teď s výkonem absolutně nejsem spokojená, ale bod mám a pro ten jsem si jela,“ svěřila se.

2. kolo dvouhry

Angelina Žuravlevová (RUS) (4) - SABINA MACHALOVÁ 4:6, 6:1, 2:6
Aleksandra Buczynská (POL) - VENDULA ŽOVINCOVÁ (2) 0:6, 2:6
Dasha Ivanovová (USA) (5) - LENKA KUNČÍKOVÁ 7:6 (3), 2:0, skreč Kunčíková
KAROLÍNA BERÁNKOVÁ - Lisa Ponomarová (GER) 3:6, 0:6
NIKOLA TOMANOVÁ - PETRA KREJSOVÁ (7) 1:6, 3:6
Sarah Rebecca Sekulicová (GER) - Anastasia Detiucová (ROU) 4:6, 4:6
MIRIAM KOLODZIEJOVÁ - Marine Partaudová (FRA) (3) 6:4, 5:7, 7:6 (1)
TEREZA PROCHÁZKOVÁ - EVA RUTAROVÁ 6:3, 4:6, 6:2

Čtvrtfinále čtyřhry

Polanská (POL), SLOVÁKOVÁ (3) - KOLODZIEJOVÁ, ŽOVINCOVÁ 4:6, 3:6
MACHALOVÁ, NOVOTNÁ - Ivanovová (USA), KREJSOVÁ (2) 2:6, 0:6
Andreiová, Sekulicová (ROU/GER) - HRABALOVÁ, TOMANOVÁ (4) 3:6, 7:5, 10:6
Bekkerová, Partaudová (RUS/FRA) (1) - Ponomarová, Wernerová (obě GER) 2:6, 0:6

Pražský turnaj ITF den po dni 

31.8. ITF v Praze: Žovincová, Kolodziejová a Procházková proklouzly do dalšího kola

30. 8. ITF v Praze: Patnáctiletá Beránková vyřadila nasazenou jedničku, Slováková těsně prohrála s nasazenou čtyřkou

29. 8. ITF v Praze: V hlavní soutěži Hájková, Čechová a Machalová. Dohrávku zvládla Laboutková

28. 8. ITF v Praze: Jedenáct českých tenistek postupuje do finále kvalifikace