Kvitová si ve Stanfordu o finále nezahraje, stopku jí vystavila talentovaná Bellisová

- Filip Lefenda

Turnaj v americkém Stanfordu přišel o svou druhou nejvýše nasazenou hráčku. Tou byla v Kalifornii Petra Kvitová, té ale utkání s osmnáctiletou CiCi Bellisovou vůbec nevyšel. O devět let starší Češka uhrála s talentovanou soupeřkou pouhé dva gemy, což se jí v soutěžním zápase stalo na okruhu WTA teprve potřetí v kariéře.

Úvod zápasu byl ve znamení ztracených servisů, k vidění bylo hned pět brejků v řadě za sebou. Nejprve se na returnu předvedla Bellisová, která nepovolila Kvitové ani míč, Češka ale rychle reagovala a bylo srovnáno, což platilo i za další dva gemy. Pak už byla na dvorci prakticky jen jedna hráčka. Bellisová v páté hře opět kradla podání, následně jej už i potvrdila na servisu a vedla 4:2. Podobně si vedla i ve zbytku setu, který ovládla 6:2.

Kdo čekal, že se dvojnásobná wimbledonská vítězka ve druhém dějství herně zvedne, musel být zklamán. Kvitová prostě neměla svůj den. Ani ve druhé sadě si totiž čtrnáctá hráčka světového pořadí neudržela ani jednou svůj servis, ba co více, neuspěla jedinkrát ani na returnu. Výsledkem tak byl vcelku pochopitelně nepopulární kanár. Po hodině a čtyřech minutách bylo hotovo, do svého prvního semifinále turnaje kategorie WTA Premier postoupila k radosti domácího publika Američanka Bellisová.

„Rozhodně je to jedno z největších vítězství v mé kariéře,“ netajila své nadšení osmnáctiletá tenistka. „S předvedenou hrou jsem velmi spokojená. Je vzrušující, že se mi podařilo postoupit.“ Na adresu své zkušenější soupeřky Kvitové pronesla Bellisová tato slova. „Nemyslím, že dnes Petra hrála svůj nejlepší tenis. Z mého pohledu mám ale za sebou neuvěřitelný zápas,“ zářila Američanka.

Na tu nyní čeká semifinále proti krajance Coco Vandewegheové. Druhou dvojici, která si zahraje o finále, tvoří Španělka Muguruzaová s další Američankou Keysovou.

Kvitovou nyní čekají další betonové turnaje, a sice v Torontu, Cincinnati, New Havenu a grandslamovém New Yorku.