Nové Masters na začátku sezony? Australané by se klidně bránili soudní cestou

- Jan Vojkůvka

Plány na zavedení nového lednového turnaje Masters mohou vzít velmi rychle za své. Představitelům australského tenisu se totiž vůbec nelíbí, že by jejich vybudovaný lednový kalendář měl narušit nějaký nový velký turnaj, kvůli němuž by mohli přijít o vlastní turnaje. V dopisu ATP a WTA, jehož kopii obdržel například deník The Athletic, poukazují na uzavřenou dohodu, kterou hodlají bránit klidně i soudní cestou.

Přestože ATP dementovala spekulace o tom, že už je vyjednáno dějiště i termín pro nový turnaj Masters, který by se měl začít pořádat od roku 2027, o touze Saúdské Arábie pořádat obří turnaj pro muže i ženy není pochyb.

Ostatně, Saúdská Arábie je ochotna do tenisu investovat až dvě miliardy dolarů (někde se hovoří dokonce o třech miliardách), pokud dostane práva na pořádání turnajů kategorie ATP 1000 a WTA 1000. To jsou peníze, které by umožnily pozvednout prize money zejména u ženského tenisu, které jsou dlouhodobě oproti ATP podstatně nižší.

S tím, jak se spekulace o možných scénářích šíří, tak se zejména v Austrálii začínají obávat, že by skutečně nejvyšší tenisové okruhy mohly chtít zřídit velký kombinovaný turnaj, který by sezonu otevíral v Saúdské Arábii. To Craig Tiley (výkonny ředitel Tennis Australia) a Jayne Hrdlicková (předsedkyně Tennis Australia) odmítají, zcela by to totiž nabouralo australský kalendář. Navíc by se porušily podepsané smlouvy ohledně United Cupu.

„Tennis Australia má s ATP a WTA uzavřenou smlouvu o pořádání United Cupu v prvním týdnu sezony, která platí do roku 2029 s možností prodloužení,“ napsali v dopise Tiley s Hrdlickovou. „Hráči si této akce váží, stejně jako australská tenisová federace.“

„Dohody neuzavíráme na lehkou váhu a stejně tak nebereme na lehkou váhu, když jsme požádáni o porušení stávající dohody,“ stojí dále v dopise, na jehož základě lze usoudit, že pokud by v průběhu platné smlouvy chtěli zástupci ATP a WTA narušit lednový australský program a například zrušit United Cup, vedení Tennis Australia by se bránilo všemi dostupnými prostředky.

„Tvrdě jsme pracovali na tom, aby se australský leden stal pro hráče jedním z nejlukrativnějších měsíců v roce,“ napsali dále Tiley a Hrdlicková. Argumentovali také tím, že akce před Australian Open, včetně United Cupu, umožňují hráčům dostat se do špičkové kondice před jednou ze čtyř největších akcí roku, protože jim dávají čas k aklimatizaci na jižní polokouli a radikálně odlišné časové pásmo.

„Australian Open nelze přesunout, takže pořádání turnaje v jiném geografickém regionu – s osmihodinovým rozdílem časových pásem, odlišnými klimatickými podmínkami a patnáctihodinovým letem – jednoznačně poškozuje přípravu hráčů na grandslam,“ vysvětlili své stanovisko zástupci Tennis Australia.