Denní menu, 25.5.2017: Berdych neměl práci se Simonem, Krejčíková po senzačním postupu slaví první semifinále

- Petr Šístek

Čtvrteční program zahrnoval tři čtvrtfinálová utkání českých tenistů na evropských turnajích. Barbora Krejčíková se v Norimberku probojovala do svého prvního semifinále, když ve čtvrtfinále proti Witthoeftové odvrátila pět mečbolů! Tomáš Berdych v Lyonu zmírnil nepříznivou vzájemnou bilanci s Gillesem Simonem, kterého porazil hladce 6:4 6:0. Kristýna Plíšková ve Štrasburku měla skvěle rozehrané utkání s domácí Caroline Garciaovou, k postupu jí však nestačilo ani vedení 5:1 v prvním setu. Zdeněk Kolář se na challengeru v Mestre dokázal probojovat již do čtvrtfinále.

NA ROZJEZD

13:00

KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ NEPROMĚNILA ŠEST SETBOLŮ A KONČÍ: Kristýna Plíšková po senzačním postupu do finále J&T Banka Prague Open sice skončila v Madridu na raketě pozdější šampionky Simony Halepové již v prvním kole, avšak ve Štrasburku opět předváděla skvělé výkony. Na ty navazovala i v prvním setu proti Caroline Garciové, se kterou vedla 5:1 v prvním setu a měla šest setbolů. Ani tuto výhodu však Češka nevyužila a úvodní set prohrála v tie-breaku. Ve druhém setu rychle prohrávala 0:5, ani dva gemy ke snížení 2:5 jí už k obratu nepomohly. – Kristýna Plíšková x Caroline Garciaová (FRA), 6:7 (3) 2:6

 

HLAVNÍ CHOD

18:00

BERDYCH V LYONU PORAZIL NEOBLÍBENÉHO SIMONA: Tomáš Berdych se podruhé v sezóně probojoval do semifinále. Český tenista si ve čtvrtfinálovém utkání v Lyonu poradil snadno s Gillesem Simonem 6:4 6:0, kterému hned čtyřikrát v zápase sebral podání. Jednatřicetiletý Berdych naopak všechny své servisy udržel. Díky tomuto vítězství si nejlepší český tenista zajistil duel s Milosem Raonicem. V něm bude usilovat o první letošní finále. – Tomáš Berdych x Gilles Simon (FRA), 6:4 6:0

 

A KDO NEMÁ DOST...

13:30

KREJČÍKOVÁ ODVRÁTILA PĚT MEČBOLŮ, SLAVÍ PRVNÍ SEMIFINÁLE: Barbora Krejčíková v Norimberku prošla kvalifikací, po které poprvé ve své kariéře vybojovala semifinále na okruhu WTA! Česká tenistka proti Carině Witthöftové prohrála první set 3:6, druhý vyhrála stejným poměrem. V závěrečném dějství vedla 5:3, o gem později nedokázala dopodávat utkání do vítězného konce. Dvanáctá hra nabídla při podání Krejčíkové pět mečbolů pro soupeřku, která však ani jeden nedokázala využít. Mladší z tenistek poté vyhrála zkrácenou hru 7:2 Barbora Krejčíková x Carina Witthoeftová (GER), 3:6 6:3 7:6 (2)

Češi v akci

Kolář v Mestre postupuje do čtvrtfinále

Zdeněk Kolář v osmifinále challengeru v Mestre nezaváhal a domácího Alessandra Begu přehrál po setech 6:4 a 6:2. První brejk utkání zaznamenal český tenista v pátém gemu, avšak o svou výhodu ihned přišel. Následně ale dokázal sebrat svému soupeři podání znovu a i díky tomu, že za stavu 5:4 odvrátil dva brejkboly, první set dopodával. Ve druhém dějství již získal Kolář na kurtu větší převahu a ziskem čtyř her v řadě od stavu 1:1 rozhodl o svém vítězství a zajistil si postup do čtvrtfinále, v němž se utká s lepší ze souboje mezi na divokou kartu startujícím Julianem Ocleppem a šestým nasazeným Cemem Ilkelem.

Hájek přehrál Poljaka a postupuje do čtvrtfinále

Petr Hájek v osmifinále turnaje futures v maďarském Balatonalmadi přehrál sedmého nasazeného Davida Poljaka po setech 6:1, 2:6 a 6:4. Kvalifikant Hájek v úvodní sadě hned třikrát sebral svému soupeři servis v setu hladce zvítězil. Ve druhém dějství ale Poljak dokázal od stavu 2:2 získat čtyři gemy v řadě a vynutil si rozhodující třetí set. V něm také šel jako první do vedení, avšak od stavu 4:2 ztratil čtyři gemy v řadě a na turnaji tak končí.

Kilnarová si v Portugalsku zahraje čtvrtfinále

Monika Kilnarová v osmifinále turnaje ITF v portugalském Santarému přehrála kvalifikantku Lucii Marzalovou-Martinezovou po setech 6:3 a 6:2. Česká tenistka v divoké první sadě dokázala své soupeřce hned čtyřikrát sebrat podání, přičemž o svůj servis přišla pouze dvakrát. Druhé dějství dokázala Španělka zdramatizovat snížením z 0:3 na 2:3, avšak Kilnarová utkání následně ziskem tří gemu v řadě ukončila.

ATP / WTA

French Open (muži, 32 017 500 EUR, antuka)

French Open podrobně sledujeme v samostatném článku

Internationaux de Strasbourg, Štrasburk (ženy, 250 000 USD, antuka, čtvrtfinále dvouhry)

KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (48.) - Caroline Garciaová (FRA, 29.)[5] 6:7 (3) 2:6

Open Parc Auvergne-Rhône-Alpes Lyon (muži, 482 060 EUR, antuka, čtvrtfinále dvouhry)

TOMÁŠ BERDYCH (14.)[3] - Gilles Simon (FRA, 32.)[5] 6:4 6:0

Nürnberger Versicherungs Cup 2017, Norimberk (ženy, 250 000 USD, antuka, čtvrtfinále dvouhry)

BARBORA KREJČÍKOVÁ (254.)[Q] - Carina Witthoeftová (GER, 80.) 3:6 6:3 7:6 (2)

CHALLENGERY

XV Venice Challenge Save Cup, Mestre (muži, 43 000 EUR, antuka, osmifinále dvouhry)

ZDENĚK KOLÁŘ (290.) - Alessandro Bega (ITA, 319.) 6:4, 6:2

ITF / FUTURES

CZE F2, Most (muži, 15 000 USD, antuka) 

Futures v Mostě podrobně sledujeme v samostatném článku

XIXO Open Balatonalmadi (muži, HUN F3, 15 000 USD, antuka)

Osmifinále dvouhry
DAVID POLJAK (703.)[7] - PETR HÁJEK (996.)[Q] 1:6, 6:2, 4:6

Čtvrtfinále čtyřhry
POLJAK, Semjan (SVK) - Borsos, Filipenko (oba HUN) 1:6 4:6

ITF Santarém Ladies Open 1 (ženy, POR, 15 000 USD, tvrdý povrch)

Osmifinále dvouhry
MONIKA KILNAROVÁ (665.) - Lucia Marzalová-Martinezová (ESP, 1108.)[Q] 6:3, 6:2

Semifinále čtyřhry
KILNAROVÁ, Zelevová (RUS) - Bucsaová (ESP), Kuzněcovová K. (RUS) 2:6 2:6