Futures v Mostě: Mertl proti Bolardtovi nezaváhal, do semifinále čtyřhry postoupili čtyři Češi

- Petr Šístek

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MOSTU: Čtvrteční program turnaje futures v Mostě zahrnoval osmifinálová utkání dvouhry, v nichž se představilo šest domácích hráčů. Jediným postupujícím Čechem se stal Jan Mertl, který v souboji domácích hráčů přehrál kvalifikanta Antonína Bolardta. Dominik Süč ztratil nadějně rozehraný první set a po porážce s Paulem Woernerem v osmifinále končí. O postup mezi nejlepší osmičku ještě usiluje Patrik Rikl. Do semifinále čtyřhry se probojoval Robin Staněk, Dominik Kellovský a dvojice Vocel, Papík.

Mertl proti Bolardtovi nezaváhal

Turnajová jednička Jan Mertl v osmifinále přehrál kvalifikanta Antonína Bolardta dvakrát 6:3. Mertl v celém průběhu utkání potvrzoval roli favorita a svému soupeři nenabídl jediný brejkbol. Oproti tomu sám sebral Bolardtovi servis hned třikrát, z toho dvakrát v prvním setu. Druhé dějství rozhodl brejk ze čtvrtého gemu.

Süč podlehl Woernerovi a končí v osmifinále

Kvalifikant Dominik Süč v osmifinále podlehl Paulu Woernerovi po setech 6:7(8) a 1:6. Český tenista do utkání vstoupil skvěle, rychle sebral svému soupeři dvakrát podání a dostal se do vedení 3:0. To ale neudržel a rázem bylo srovnáno na 4:4. Následně šel ale do vedení znovu Süč a za stavu 6:5 podával na zisk setu, avšak o osudu první sady nakonec musel rozhodovat až tiebreak, v němž Woerner odvrátil dva setboly a nakonec triumfoval poměrem 10:8. Ve druhém dějství již od stavu 1:1 český hráč na svého soupeře nestačil a německý tenista se po pěti získaných gemech v řadě mohl radovat z postupu do čtvrtfinále.

Kellovský uhrál jediný gem

Osmý nasazený Dominik Kellovský v osmifinále podniku futures v Mostě podlehl Piotrovi Matuszewskému po setech 1:6 a 0:6. Český tenista získal jediný gem za stavu 0:3 v prvním setu a za stavu 1:6 a 0:5 nevyužil ani vedení 40:0 na returnu.

Rikl neuspěl po napínavé bitvě

Patrik Rikl se s Mostem rozloučil v osmifinále. Český tenista sice v prvním setu porazil Floriana Fallerta 7:5, v tom druhém ovšem prohrál stejným poměrem. V závěrečné sadě uspěl nakonec Němec, který toto dějství vyhrál 6:4. Zápas trval přes a tři čtvrtě hodiny.

Duda v Mostě nestačil na Vasilenka

Kvalifikant Filip Duda v osmifinále podlehl pátému nasazenému Alexandru Vasilenkovi po setech 3:6 a 4:6. Český tenista si prohrál servis hned na úvod zápasu, což jej stálo celý první set. Ve druhém dějství šel Duda do vedení, když sebral svému soupeři podání za stavu 3:3, nabytý brejk ale nedokázal potvrdit a Vasilenko sadu ziskem tří gemů v řadě otočil.

Staněk postoupil do semifinále čtyřhry

Robin Staněk se na místním podniku neprobojoval ani do osmifinále dvouhry, chuť si tak spravuje alespoň v deblu. Zde společně s Brazilcem Eduardem Dischingerem vyhráli ve čtvrtfinále nad dvojicí Sander Groen, Niels Lootsma 6:4 5:7 10:3, díky čemuž si v semifinále zahrají proti páru Kellovský, Panfil.

V semifinále deblu si zahraje Dominik Kellovský

Dominik Kellovský, který minulý týden vyhrál turnaj deblu kategorie Futures v Praze, se o probíhajícím týdnu probojoval už do semifinále čtyřhry. Společně s Polákem Grzegorzem Panfilem porazili český pár Bolardt, Vrbenský 6:2 6:7 (5) 10:7. V boji o finále je čeká dvojice Staněk, Dischinger.

Papík s Vocelem potvrdili roli nasazených dvojek

Čistě české čtvrtfinále proběhlo mezi páry Vocel, Papík a Páník, Pleva. Druhá nasazená dvojice získala v obou setech průběžný náskok, který nakonec pramenil ve výhru dvakrát 6:2. O finále si Vocel s Papíkem zahrají proti deblu Drzewiecki, Walkow.

Frommel s Polánkou nestačili na polskou dvojici

Tomáš Frommel a František Polánka se ve čtvrtfinále turnaje utkali s polským párem Drzewiecki, Walkow. Česká dvojice se v prvním setu držela až do sedmého gemu, kdy poprvé v zápase ztratila podání. Od tohoto okamžiku úřadovala čtvrtá nasazená dvojice, která přidala další tři brejky, které jí zajistily výhru 6:3 6:2.

Osmifinále dvouhry

JAN MERTL [1] - ANTONÍN BOLARDT [Q] 6:3, 6:3
Gregorz Panfil (POL) - Johannes Härteis (GER) 1:6, 5:7
Paul Wörner (GER) - DOMINIK SÜČ [Q] 7:6(8), 6:1
Kristjan Tamm (EST)[Q] - Julian Lenz (GER) 2:6, 1:6
FILIP DUDA [Q] - Alexander Vasilenko (RUS)[5] 3:6, 4:6
DOMINIK KELLOVSKÝ [8] - Piotr Matuszewski (POL) 1:6, 0:6
PATRIK RIKL [Q] - Florian Fallert (GER) 7:5 5:7 4:6
Robin Lang (GER)[Q] - Alexandar Lazarov (BUL)[7] 1:6 0:6

Čtvrtfinále čtyřhry

PÁNIK, PLEVA - VOCEL, PAPÍK [2] 2:6 2:6
STANĚK, Dischinger (BRA)[3] - Groen, Lootsma (obe NED) 6:4 5:7 10:3
FROMMEL, POLÁNKA - Drzewiecki, Walkow (oba POL)[4] 3:6 2:6
BOLARDT, VRBENSKÝ - KELLOVSKÝ, Panfil (POL) 2:6 7:6 (5) 7:10

Futures Most den po dni:

Středa 24.5.:

Futures v Mostě: Mertl na úvod nezaváhal. Premiérový bod do žebříčku vybojoval Bolardt, postoupil i Rikl

Úterý 23.5.:

Futures v Mostě: Papík i Vrbenský končí v prvním kole, z pěti Čechů postoupil jen Kellovský

Pondělí 22.5.: 

Futures v Mostě: Bolardt, Duda a Süč si zahrají hlavní soutěž, Paroulek, Trefný a Reček ve finále kvalifikace neuspěli

Neděle 21.5.: 

Futures Most: O třetí kolo kvalifikace usilovalo třináct Čechů, uspělo sedm statečných

Sobota 20.5.:

Futures v Mostě: Do druhého kola kvalifikace prošlo devět Čechů