Jakou bude mít to dítě barvu? Nastase je vyšetřován ITF za rasistické poznámky na adresu Williamsové

- Jan Vojkůvka

Mezinárodní tenisová federace ITF se rozhodla potrestat Ilieho Nastaseho za jeho chování na kurtu během fedcupového utkání mezi Rumunskem a Velkou Británií. Zároveň potvrdila, že podrobí vyšetřování rasistické výroky, které pronesl na adresu Sereny Williamsové.

Sedmdesátiletý Nastase se během víkendu v rumunské Constantě projevil velmi nevybíravým chováním, když způsobil několik skandálů. Vše začalo tím, že veřejně chtěl po britské kapitánce Anne Keothavongové číslo jejího hotelového pokoje, ač ví, že je v současnosti těhotná a čeká své druhé dítě. Jeho chování vyvrcholilo během utkání mezi Soranou Cirsteaovou a Johannou Kontaovou, když britskou hráčku a její kapitánku nazval zku*venými dě*kami, nadával rozhodčímu a následně musel být vyveden ze stadionu.

Nebyly to ovšem jediné prohřešky bývalé světové jedničky. Na tiskové konferenci během pátečního losu totiž údajně na otázku, co říká na těhotenství Sereny Williamsové, rumunsky prohlásil: „Jsem zvědavý, jakou to dítě bude mít barvu. Čokoládovou s mlékem?“

Není to přitom poprvé, co se Nastase do Williamsové opřel a dříve tento měsíc v rozhovoru pro rumunská média obvinil Američanku z dopingu pouze na základě vzhledu její postavy.

„Netolerujeme diskriminační a urážlivé chování. Víme o údajných výrocích rumunského kapitána Ilieho Nastaseho a začali jsme s okamžitým vyšetřováním,“ stojí v prohlášení ITF. „Nastase se v průběhu vyšetřování nesmí účastnit jakéhokoli fedcupového klání ani akcí pořádaných ITF a to s okamžitou platností.“