ITF chystá radikální změny. Cílem je snížit počet profesionálů a pomoci juniorům

- Jan Vojkůvka

Mezinárodní tenisová federace (ITF) hodlá zavést radikální změny svého profesionálního okruhu. Na posledním zasedání bylo rozhodnuto o tom, že se má výrazně snížit počet profesionálních tenistů a za tím účelem bude v roce 2019 údajně spuštěn nový systém tenisových turnajů.

Důvodů pro reformaci profesionálního okruhu ITF Pro Circuit je samozřejmě více, například omezení korupce a sázení na zápasy, při nichž se na turnajích nižší kategorie hůře prokazují tzv. prodané zápasy. Primárně však jde stále o počty tenistů, kteří se snaží živit tenisem, což dává zároveň prostor právě pro sázkaře a případné vypouštění zápasů. Menší počet profesionálů totiž slibuje pravidelnější příjem z odměn pro hráče, kteří se tak snáze uživí a nemusí sahat k sázkařským praktikám či využívání nabídek na vypuštění zápasu.

Na základě analýzy ITF v profesionálním a juniorském tenise se zjistilo, že mezi lety 2001-2013 se zúčastnilo turnajů více než 50 000 hráčů a hráček. Na základě výsledků průzkumu bylo zjištěno, že na profesionálních turnajích se snaží soutěžit až příliš mnoho hráčů a věk těchto tenistů nadále roste. V současnosti se na turnajích snaží prosadit na 14 tisíc sportovců, z nichž polovina ani nedosáhne na nejnižší prize money.

Značné počty hráčů na turnajích nejnižší kategorie zároveň ztěžují dle analýzy šance talentovaných juniorů ve snaze prosadit se mezi profesionály a v přechodu mezi dospělé. A s tím chce ITF něco udělat a provést kroky, které právě juniorům usnadní přechod do profesionálního tenisu a omezí počty hráčů, kteří budou moci na okruhu ITF nastupovat do turnajů.

Přechodová tour a menší počet profesionálů
Ač mnozí namítají, že talentovaný junior se dokáže mezi spoustou soupeřů snadno prosadit a poměrně rychle nasbírat pár bodů, které jim zajistí možnost startovat na turnajích ITF bez nutnosti absolvovat nevyzpytatelné a mnohdy náročné kvalifikace, tak ITF s tímto názorem nesouhlasí. Naopak podotýká, že počty tenisových profesionálů dávno přesáhly hranici únosnosti a s tím se také zvyšuje počet sázek na zápasy, které je velmi těžké hlídat. Vznikají tím údajně situace, kdy tenisté se prosadí do hlavní soutěže a následně i úmyslně prohrají, přičemž za sázky si vydělají více než za případné postupy. Konkrétní příklady však uvedeny nebyly.

Od roku 2019 chce Mezinárodní tenisová federace spustit nový projekt, který usnadní juniorským hráčům přechod mezi dospělé. Bude se jednat o ITF Transition Tour (ve volném překladu přechodová tour).

ITF Transition Tour by měl být nový typ okruhu, na kterém se bude více pomáhat juniorům v přechodu mezi profesionály a zároveň bude určena jako příležitost pro jakékoliv hráče z jakékoliv země, jak si vydobýt právo účasti na profesionálním okruhu. Takové turnaje by se měly konat v lokálních oblastech, což sníží náklady jak hráčům, tak organizátorům.

Tyto turnaje by měly být vytvořeny na základě existujících turnajů ITF nejnižší kategorie, které jsou v současnosti dotovány 15 tisíci dolary, a které by od roku 2019 již nebyly součástí profesionálního okruhu. Na těchto turnajích by se mělo hrát o tzv. ITF body nebo vstupní body, které úspěšným hráčům přinesou možnost startovat na klasickém ITF okruhu, ve kterém už budou moci hrát o body do žebříčku ATP a WTA.

ITF si od toho slibuje kromě větší možnosti pro juniory hrát na dostupnějších turnajích, které je nebudou na nákladech stát výrazné finanční prostředky, také razantní snížení profesionálních tenistů. Dle plánu by se na ATP a WTA mělo pohybovat okolo 750 mužů a 750 žen.

Pro tyto hráče zároveň bude snažší se tenisem uživit, protože budou pravidelně dosahovat na prize money, což je také důvodem, proč se snaží proniknout na světový žebříček a získat právo hrát profesionální turnaje. Od roku 2019 si toto právo budou muset vybojovat na ITF Transition Tour. Zda i tyto turnaje budou dotovány uvedeno nebylo.

Nechceme nikomu brát šanci, říká Haggerty
Na zavedení nového systému turnajů nahlíží prezident ITF David Haggerty jako na příležitost, jak poskytnout větší šanci juniorům na prosazení se mezi dospělými. Neopakovaly by se tak situace, kdy mladí tenisté, kteří ve své kategorii vyčnívali, měli náhle problém po přechodu na vyšší úroveň.

Zároveň se mu nelíbí, že roste počet hráčů, kteří se snaží prosadit na žebříček, což znesnadňuje situaci juniorům v přechodu mezi profesionály. „Provedli jsme nejkomplexnější studii, která byla kdy provedena, a která zdůraznila značné problémy, jež naše hra má. V minulém roce se přes 14 000 hráčů snažilo soutěžit na profesionální úrovni a to je příliš mnoho. Potřebujeme radikální změny v oblastech přechodu mezi juniorským a profesionálním tenisem, v dostupnosti turnajů a vynaloženými náklady,“ podotýká Haggerty.

„Už jsme udělali významný krok ve zvýšení odměn na okruhu ITF. Náš další krok je zajistit, aby struktura profesionálního tenisu nabízela skutečné pracovní příležitosti, které bude vytvářet menší skupina opravdových tenisových profesionálů. Zároveň nechceme vzít šanci hráčům z jakékoliv země nebo z chvostu žebříčku, aby zahájili svou cestu za elitní světovou stovkou.“

„Věříme, že zavedení nové vstupní úrovně pomůže hráčům s prvními kroky, aby se stali budoucími šampiony v cílenější a finančně příznivější struktuře okruhu,“ dodává Haggerty.