Kariéru mu brzdí neustálá zranění. Nerozumím tomu, vše dělám správně, trápí Alcaraze

- Jan Vojkůvka

Přestože je mu teprve dvacet let, patří k nejlepším tenistům světa. Sám ale moc dobře ví, že by mohlo být ještě lépe, pokud by se mu vyhýbala neustálá zranění, která jeho kariéru nepříjemně brzdí. Před turnajem Masters v Madridu se Carlos Alcaraz svěřil, že jej časté zdravotní obtíže velmi trápí.

Už od osmnácti let se Carlos Alcaraz pohybuje v širší světové špičce. Zdraví však není zrovna jeho nejsilnější zbraní. To poznal už v roce 2022, kdy musel vynechat Turnaj mistrů a následující rok zmeškal začátek sezony. Od té doby vynechal několik významných turnajů a zdravotní problémy jej stíhají i v této sezoně. Kupříkladu nehrál v Monte Carlu a Barceloně a musel odložit začátek evropské antukové části sezony až do Madridu.

Přestože o posledních obtížích s předkloktím nehovoří přímo jako o zranění, ale spíš jako o fyzických problémech, pouze to zapadá do celé skládačky, ze které vyplývá, že jej menší či větší zranění neustále brzdí. A to i před startem v Madridu, jelikož poukázal na to, že před zápasem s Alexandrem Ševčenkem stále není ve stoprocentní kondici.

Mladý Španěl v rozhovoru pro deník Marca přiznal, že jej neustálé zdravotní obtíže začínají trápit. Především kvůli tomu, že netuší, proč se tak neustále děje.

„Pravdou je, že z toho mám obavy. Často vůbec ty situace nechápu, nerozumím tomu a ptám se lidí kolem, proč se mi to děje, když všechno dělám správně. Dobře spím, správně jím, také správně trénuju a přesto zranění přichází. Nakonec se vždy musíme vypořádat s nějakým zraněním,“ trápí Alcaraze.

Jedním z důvodů, proč se tak děje, může být samotný herní styl světové trojky. Hraje silový tenis plný pohybu, výměny nevypouští a během zápasů naběhá spoustu kilometrů, přičemž soupeře doslova uběhá. Alcaraz ostatně připouští, že jeho tělo není ještě zcela vyzrálé a na tento herní styl nemusí být prozatím dostatečně stavěné.

„I když se cítím fyzicky dobře a mám dobře natrénováno, je mi 20 let a moje tělo ještě není hotové. Potřebuji pár let, aby se mé tělo trochu přizpůsobilo fyzickým nárokům tenisu. Věřím, že když se o sebe budu v těchto letech starat, bude to lepší,“ dodal zamyšlený Alcaraz.