Po vítězné premiéře studená sprcha. Macháč odstoupil z turnaje v Barceloně

- Filip Lefenda

Tomáš Macháč na antukové pětistovce v Barceloně, na níž startoval poprvé v kariéře, na další dobrý výsledek útočit nebude. Třiadvacetiletý Čech, jenž měl zkraje středečního programu vyzvat na centrálním kurtu Rafaela Nadala domácího Alejandra Davidoviche Fokinu, z turnaje během dopoledne odstoupil. Na vině je nemoc.

Macháč odehrál ve druhé polovině března životní tisícovku v Miami. Skrze skalpy Andreje Rubljova či Andyho Murrayho prošel na prestižní betonové akci do čtvrtfinále. V tom nestačil až na pozdějšího vítěze Jannika Sinnera, jenž ovládl mimo jiné i úvodní grandslam sezony v Melbourne. Ve světovém pořadí vylepšil rodák z Berouna své osobní maximum už na 43. místo.

Následně si vítěz šesti challengerových titulů dopřál čas na odpočinek a řádnou přípravu před antukovou částí sezony. Vynechal nedávný podnik Masters v Monte Carlu a premiéru na drcené cihle absolvoval právě až v Barceloně. Na úvod porazila současná světová padesátka v úterý dvakrát 6:4 Číňana Ťün-čchenga Šanga.

Hned zkraje středečního dne pak měl Macháč poprvé v kariéře změřit síly s Alejandrem Davidovichem Fokinou. Z plánovaného souboje s 27. hráčem žebříčku ATP ho ale bohužel vyřadila nemoc. O rok starší Španěl, jenž je v Katalánsku jedenáctým nejvýše nasazeným účastníkem, tak postoupil do osmifinále bez boje.