VIDEO: Nejvyšší servis historie? Brazilský mladík unikátním esem rozesmál i soupeře

- Marek Bartošík

Podobný kousek by byl výjimečný i v případě, že by jej zahráli John Isner či Ivo Karlovič. Brazilský teenager Joao Fonseca (276.) trefil na antukovém turnaji ATP v rumunské Bukurešti podání, které se vymyká veškerým standardům. Jeho neumístěný servis vyskočil do takové výšky, že se za ním returnující Ital Lorenzo Sonego (51.) mohl z úctyhodné vzdálenosti pouze bezmocně ohlédnout.

Chabé umístění ani průměrná rychlost nevypovídaly o tom, že by se podání Joaa Fonsecy za stavu 5:6 a 40-0 v první sadě mělo stát jakkoliv výjimečným.

Teprve sedmnáctiletý Brazilec, měřící 185 centimetrů, přesto zahrál nejvyšší eso své kariéry. A možná nejvyšší eso v tenisové historii! Kromě rotace tomu jistě pomohl i nerovný antukový dvorec, který je bizarními odskoky všeho druhu hlavně ke konci setů pověstný.

Fonsecův soupeř Lorenzo Sonego reagoval na unikátní eso svého soupeře širokým úsměvem. Sám dobře věděl, že na podání neměl šanci dosáhnout. A zároveň se naštěstí pro zkušeného Itala nejednalo o žádný klíčový stav, tedy například brejkbol nebo shodu.

Držitel divoké karty Fonseca, který je aktuální světovou trojkou mezi juniory, se nakonec v prvním kole bukurešťského Tiriac Open postaral o překvapení, když zvítězil nad Sonegem poměrem 7:6(5) a 7:5.