Obnovený challenger i blížící se Ostrava. Jak vypadá aktuální plán turnajů v Česku?

- Marek Bartošík

Český tenis si momentálně prochází mimořádně obtížným obdobím, které je způsobeno kauzou kolem zneužívání dotací od Národní sportovní agentury (NSA). Dlouholetý prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka i jeho blízký spolupracovník Vojtěch Flégl jsou stále ve vazbě, turnajový kolotoč se ale „točí“ neúprosně dál. Jaký je tedy nyní stav kalendářů na profesionálních okruzích?

Ze tří tradičních jarních challengerů v České republice se nakonec uskuteční dva, což je s ohledem na složitou situaci českého tenisu slušná bilance. Už příští týden je v Ostravě na programu Ostra Group Open 2024 by Purposia, kde je obhájcem titulu Zdeněk Kolář.

V týdnu od 29. dubna se měl původně konat challenger na pražské Spartě, pořadatelé však akci zrušili kvůli nejistotě a chybějící finanční podpoře od svazu. I ve Stromovce loni triumfoval český zástupce, a sice teenager Jakub Menšík, pro kterého se jednalo o klíčový krok při jeho vzestupu světovým pořadím.

Zajímavá situace nastala u challengeru na Štvanici. Ten byl původně zrušen, pořádající klub I. ČLTK Praha pod vedením Vladislava Šavrdy ale nakonec dokázal zajistit dostatek finančních prostředků pro pořádání tradičního klání, jehož vítězem se stal v roce 2020 legendární Švýcar Stan Wawrinka.

Na Štvanici se v termínu 5.–12. května uskuteční kromě mužského challengeru i ženský antukový turnaj kategorie ITF W75 (číslo značí počet bodů pro šampionku do žebříčku). Na této akci s dotací 60 tisíc amerických dolarů se loni dařilo talentované Nikole Bartůňkové, jež pronikla do semifinále.

Po sérii antukových challengerů se měly původně konat tři mužské podniky ITF s dotací 25 tisíc dolarů, jichž se vždy účastnily desítky českých tenistů. Na pražských Spojích, v Mostě ani Jablonci nad Nisou se ale tentokrát hrát nebude.

Naopak počítá se s tradičním challengerem v Prostějově (3.–8. června) i největším tuzemským turnajem Livesport Prague Open (21.–26. července), který se koná v areálu TK Sparta Praha a patří do kategorie WTA 250.

Klíčovým termínem pro další směřování českého tenisu je 7. červen, kdy se uskuteční mimořádná valná hromada Českého tenisového svazu. Jedním z hlavních bodů je změna stanov tak, aby byly demokratičtější a transparentnější. Zároveň platí, že až po mimořádné valné hromadě může Národní sportovní agentura uvažovat o udělení dotace tenisovému svazu pro rok 2024.

ČTS musí kvůli zmíněné dotační kauze vrátit NSA částku 29,7 milionu korun. Jan Stočes, prozatímně řídící tenisový svaz, a předseda NSA Ondřej Šebek na pondělní tiskové konferenci uvedli, že tuto pohledávku za rok 2021 bude řešit finanční úřad. ČTS totiž nemá dostatek financí na zaplacení požadované částky. NSA dále prověří i to, jak svaz pod vedením Iva Kaderky nakládal s dotacemi v letech 2022 a 2023.