Hádky, křik i trestný fiftýn. Rozzuřená světová čtyřka v Monte Carlu dohrála

- Jan Vojkůvka

Pokud je mezi tenisty někdo, kdo nebude na letošní ročník Masters v Monte Carlu příliš rád vzpomínat, je to jednoznačně Daniil Medveděv. Čtvrtý hráč světa se dostal v obou svých zápasech do velkých konfliktů s rozhodčími a z turnaje vyletěl v osmifinále poté, co dokonce obdržel trestný fiftýn.

Medveděv vstoupil do turnaje ve druhém kole soubojem s Gaelem Monfilsem. Duel, který přinesl pohledný tenis, se začal vyhrocovat ve čtvrtém gemu druhé sady. Medveděv prohrával 1:2 a čároví sudí pokazili během jedné hry hned dva míčky. Napoprvé umpirový sudí Mohamed Lahyani rozhodl ve prospěch Monfilse, posléze ve prospěch Medveděva.

Medveděv se v reakci na dvě po sobě jdoucí chyby rozkřičel na jednoho z čárových rozhodčích a uklidnit ho musel až Lahyani. Jelikož Medveděv gem prohrál a následně prohrával už 1:4 kvůli dalším sporným míčkům, bouchly v něm saze také během výměny stran, kdy dokonce začal cloumat se svou lavičkou při hádce s hlavním sudím a nadával anglicky i rusky. Velmi jej popudila zejména slova Lahyaniho, který připustil, že pokud se zmýlil, tak se mu po zápase omluví.

Svůj první zápas nakonec Medveděv zvládl a Monfilse porazil po obratu ve druhém setu 6:2, 6:4. Tím ale problémy s rozhodčími neskončily.

K dalšímu konfliktu došlo v osmifinále proti Karenovi Chačanovovi, s nímž už Medveděv prohrál 3:6, 5:7 a dokonce v utkání dostal trestný fiftýn.

Ke kritickému okamžiku došlo ve druhém setu při podání Medveděva. Za stavu 5:5 a 15:30 poslal Chačanov úder do autu, jenže čárový sudí viděl dobrý míč a rozhodčí Carlos Bernardes ho v tom podpořil (televizní záběry ukázaly poměrně jasný aut). Chačanov si díky tomu vypracoval dva brejkboly. Rozladěný Medveděv posléze trefil dvojchybu a přišel o servis.

V reakci na to Medveděv zlostně zahodil raketu, za což dostal varování. K Rusovi následně přišel fyzioterapeut, aby mu ošetřil krvavé zranění, což ale Medveděva rozzuřilo, protože si lékařskou pomoc nevyžádal. „Chtěl jsem snad fyzioterapeuta?!“ zařval na Bernardese.

Rozzuřenou světovou čtyřku přišel dokonce uklidňovat supervizor Cedric Mourier, který to ale od Medveděva rovněž schytal. „Děje se to druhý den v řadě. Kluci, otevřete ty zatracený oči a udělejte s tím něco, byl to aut! Ta zatracená stopa byla v autu. Oni už asi nevědí, jak dělat rozhodčí,“ rozčiloval se.

„Včera byl aut, ale rozhodli, že míč byl dobrý. Teď byl aut. Kdo za to vezme zodpovědnost? Není mou odpovědností, abych rozhodoval zápasy. Támhleten (čárový) rozhodčí má brýle, ale nepotřebuje je, protože ani tak nic nevidí. Neměl by dělat rozhodčího. Bylo to přímo před ním, byl to pomalý míč. Je to špatný rozhodčí, měl by být vyřazen z okruhu. Jsme na antuce, není tak těžké rozhodovat. Tak odpověz tady do kamery, která běží, kdo za to vezme zodpovědnost?“ zuřil.

Medveděv příliš uspokojivou odpověď nedostal a navrch za své chování obdržel na začátku dvanáctého gemu trestný fiftýn. Chačanov následně střetnutí bez výraznějších obtíží dopodával.