Inspiraci si bere od Federera s Nadalem. Alcaraz doufá v obdobnou rivalitu

- Jan Vojkůvka

Jednou z největších tenisových rivalit historie byla ta mezi Rogerem Federerem a Rafaelem Nadalem. V řadě případů až mýtické souboje ovlivnily řadu dětí, které se chtěly tenisu naplno věnovat. Nejinak tomu je také u Carlose Alcaraze, jenž by si přál, aby si na konci kariéry mohl říct, že se do historie bílého sportu zapsal rovněž nějakou fenomenální rivalitou.

Bitvy mezi Federerem a Nadalem měly včetně exhibičních zápasů více než 40 dějství. Byť nelze s jistotou říct, že se jednalo o tu skutečně největší tenisovou rivalitu historie (názory tenisových příznivců se totiž liší a každý si najde to svoje), tak nelze pochybovat o tom, že souboje Federera s Nadalem ovlivnily mnoho začínajících tenistů.

Stejně tak v dětství ovlivňovaly bitvy těchto legend i Carlose Alcaraze, pro něhož je jeho krajan Nadal vzorem a považuje Španělovy souboje s Maestrem za skutečný tenisový vrchol. Mnohem větší, než takřka 60 zápasů Nadala s Novakem Djokovičem.

„Z jejich soupeření jsem se naučil, že nikdy nesmíte zaostávat, vzdávat se nebo pocítit uspokojení. Vždy se musíte zlepšovat, vždy musíte zvyšovat svou úroveň,“ vysvětlil Alcaraz vliv rivality „Fedal“ během tiskové konference v Miami. „Nezáleží na tom, jestli si myslíte, že jste na své nejvyšší úrovni, že nemůžete dát víc! Vždycky můžete ze sebe vydat o něco víc,“ upozornil.

„Sami to ukazovali řadu let, co se drželi na vrchol. Pokaždé, když jeden z nich prohrál s druhým, tak se snažili být lepší, aby příště vyhráli. Dařilo se jim to neskutečně dlouho, což je něco neuvěřitelného a hodné obdivu,“ říkal takřka se zatajeným dechem.

Přestože je mu teprve dvacet let, už nyní přemýšlí nad tím, jak se sám bude ohlížet za svou kariérou. Tituly a úspěchy jsou jedna věc, ale skutečná rivalita, která se zapíše do historie, je také jedním z milníků jeho kariéry.

Prozatím to vypadá, že tím největším Alcarazovým rivalem by mohl být dvaadvacetiletý Ital Jannik Sinner. Už spolu svedli devět zápasů a Španěl vede 5-4. Naposledy se potkali v semifinále turnaje v Indian Wells, kde po parádní bitvě plné krásných výměn zvítězil Alcaraz 1:6, 6:3, 6:2 a přerušil vítěznou šňůru Itala, jenž prohrál vůbec poprvé v roce 2024.

„Doufejme, že Jannik i já máme před sebou dlouhou a krásnou budoucnost. Tím pádem doufám, že díky němu budu moci podávat co nejlepší výkony a dál růst, zatímco já uvidím, jak se zlepšuje a jakou úroveň má on,“ dodal dvojnásobný grandslamový šampion.