Berdych se v nové roli našel. Mám rád nové výzvy, hlásí

- Jan Vojkůvka

Už rok je bývalá česká jednička Tomáš Berdych součástí širšího týmu Jiřího Lehečky. Jeho rady, s ohledem na Lehečkův obdobný herní styl, padají na úrodnou půdu, což je ostatně také důvodem, proč dvaadvacetiletý tenista pronikl do širší světové špičky a drží se tam. Svou roli v Lehečkově týmu si finalista Wimbledonu z roku 2010 užívá, doslova se v ní našel.

Poté, co v roce 2019 ukončil Tomáš Berdych svou kariéru, nastalo v českém mužském tenisu menší období temna. Jiří Veselý se sice po většinu času držel v elitní světové stovce, důvodem však bylo, že se mu vždy povedl nějaký větší turnaj a se získanými body dokázal hospodařit.

Českému tenisu však už tou dobou rostla nová generace, od které se slibovalo mnoho. Jedním z těch, kteří měli držet český prapor vysoko a dost možná v širší světové špičce, byl Jiří Lehečka. Dnes dvaadvacetiletý tenista z Mladé Boleslavi se pevně mezi elitou usadil v minulé sezoně.

Lehečku přivedl do první světové stovky trenér Michal Navrátil, oba si ale byli vědomi toho, že je potřeba přidat ještě nějaký pomyslný x-factor, jenž udělá z mladého a talentovaného hráče borce, který může zápolit s těmi nejlepšími.

Osloven byl nakonec právě Berdych, který na okruhu platil za fenomenálního servismana se skvělou mezihrou. A právě servis pomohl Lehečkovi zlepšit natolik, že přišel hodně překvapivý postup do osmifinále Wimbledonu, s čímž se příliš nepočítalo. Ostatně, Wimbledon patřil k nejúspěšnějším grandslamům také u Tomáše Berdycha, takže se dokonale začala projevovat jeho škola.

Tandem Navrátil/Berdych pak dopomohl Lehečkovi na začátku této sezony k zisku prvního titulu na okruhu ATP, posunu až na 23. místo světa a zařazení se do tolik kýžené širší špičky. Jak vidno, Berdych se ve své nové roli po profesionální kariéře našel, což potvrzují i jeho slova pro Umo Sport, jehož je ambasadorem.

„Myslím, že mohu předávat své zkušenosti mladší generaci, což se mi líbí. Mám rád nové výzvy,“ uvedla v rozhovoru pro Umo Sport bývalá světová čtyřka, která doprovází Lehečku i nyní na amerických turnajích Masters. V Indian Wells byl přímým svědkem toho, jak si jeho svěřenec „namazal na chleba“ Andreje Rubljova či Stefanose Tsitsipase a prošel do čtvrtfinále.

„S Jirkou Lehečkou máme podobný herní styl. Velmi si vážím i jeho osobnosti,“ pokračoval Berdych, který si po konci kariéry užíval získané svobody, nyní je ale zase plný elánu do práce.

A kde vlastně bere Berdych síly na to, aby zase cestoval po turnajích? Klíč je samozřejmě v tom, jak využívá volného času. Tenis už pro něj není každodenní rutinou, takže si dokáže tento sport užívat trochu odlišným způsobem, než když den za dnem trénoval, hrál zápasy a cestoval z turnaje na turnaj.

„Konečně jsem se dostal na místa, která jsem vždycky chtěl navštívit. Začal jsem hodně hrát golf a nechal vyniknout svou vášeň pro auta. Všechny tyto věci mě vždycky přitahovaly a teď, když mám čas, se jim mohu věnovat,“ smál se Berdych.