Návrat na antuku nepomohl. Thiem na challengeru nečekaně prohrál s kvalifikantem

- Marek Bartošík

Jako nasazená jednička byl Dominic Thiem (91.) hlavním adeptem na titul z antukového challengeru v maďarském Székesfehérváru. Rakouský favorit ale utrpěl hned v prvním kole nečekanou porážku 3:6 a 4:6 s polským kvalifikantem Danielem Michalským (295.).

Od zranění pravého zápěstí, které utrpěl v červnu 2021, se Dominicovi Thiemovi stále nedaří vrátit na dřívější úroveň. Loni v srpnu si sice zahrál finále na menším turnaji ATP v Kitzbühelu, celkově jsou ale jeho výsledky od návratu na okruh v březnu 2022 velmi slabé.

Například na grandslamech si někdejší pravidelný účastník závěrečných kol a vítěz US Open 2020 připsal jediný postup do druhého kola, na dalších šesti akcích velké čtyřky skončil hned na prvním soupeři.

Letos zatím stihl šest zápasů s vyrovnanou bilancí tří výher a tří porážek. Zkraje nové sezony prošel kvalifikací na turnaji v Brisbane a v prvním kole hlavní soutěže prohrál s Rafaelem Nadalem. Na následném Australian Open podlehl finalista z roku 2020 Félixovi Augerovi-Aliassimeovi v pěti setech.

Na začátku února se Thiem rozhodl nastoupit v Davis Cupu, kde pomohl Rakušanům jednou výhrou k úspěchu proti Irům. Třicetiletý Rakušan se následně věnoval tréninku a na žádném turnaji se neobjevil.

A místo, aby se teď proháněl po betonových dvorcích na Masters v Indian Wells a Miami, dal přednost sérii antukových challengerů v Evropě. Na první zastávce v Maďarsku ale pohořel, proti polskému outsiderovi Danielovi Michalskému ze třetí stovky žebříčku ATP neuhrál ani set.

Thiem, který je nyní v žebříčku až na 91. místě, bude v následujících týdnech pokračovat v antukové šňůře. Ta zahrnuje challengery v Zadaru a Neapoli a také turnaj kategorie ATP 250 v Estorilu.

Majitel 17 trofejí z elitního okruhu a bývalý třetí hráč světa chce získat tolik potřebné body do žebříčku, aby se dostal alespoň do elitní padesátky. To by mu zaručilo start na všech hlavních turnajích.