Bývalý 28. hráč světa příští měsíc ukončí kariéru

- Radek Štohl

Nejlepší portugalský tenista všech dob má před sebou poslední měsíc aktivní kariéry. João Sousa se na domácím turnaji kategorie ATP 250 v Estorilu rozloučí s profesionálním okruhem, o čemž dal vědět v úterý na oficiální tiskové konferenci.

Zkušený Portugalec na konci března oslaví 35. narozeniny. Přesně v den, kdy se rozbíhá zmíněný Estoril Open, který potrvá od 30. března do 7. dubna.

Před šesti lety právě na tomto místě oslavil jeden ze čtyř titulů, konkrétně třetí v pořadí. V roce 2013 se stal vůbec prvním tenistou pocházejícím z Portugalska, jenž na nejvyšším okruhu získal trofej, když nenašel přemožitele v Kuala Lumpur.

Na grandslamových turnajích dvakrát došel do osmifinále, jak na US Open 2018, tak o rok později ve Wimbledonu však skončil po hladké třísetové prohře s Novakem Djokovičem, respektive Rafaelem Nadalem.

V žebříčku dvouhry se nejvýše vyšplhal na 28. místo, v elitní stovce celkem setrval dlouhých devět let. Dařilo se mu však i ve čtyřhře, ve které byl ještě o dvě příčky výše, na grandslamech dosáhl na semifinále Australian Open, na US Open se třikrát probojoval do čtvrtfinále.