Dvě třísetové výhry! Lehečka ustál maďarskou zkoušku, Menšík v dramatické řeži odvracel mečbol

- Jan Vojkůvka

Čeští tenisté Jiří Lehečka a Jakub Menšík zvládli v Dubaji vstup do úvodního kola dvouhry a postoupili do osmifinále, když oba ustáli se svými soupeři dramatické třísetové bitvy. Lehečka porazil maďarského kvalifikanta Martona Fucsovicse, Jakub Menšík pak Chorvata Bornu Čoriče.

Jako první se z českých tenistů vypravil v Dubaji na kurt Jiří Lehečka. Toho čekal zdánlivě snazší los, jelikož narazil na úspěšného kvalifikanta. Zdání ale klame a Maďar Marton Fucsovics potvrdil, že i přes částečný ústup z dřívějších pozic tenis rozhodně nezapomněl.

Lehečku nakonec čekala dvě hodiny a 23 minut dlouhá bitva (6:4, 3:6, 7:5), ve které nabídl soupeři jen málo šancí. Fucsovicsovi se ovšem povedlo i toho mála chopit a připravit českému favoritovi hodně krušné chvíle. Výsledkem toho bylo, že se zápas musel rozhodovat až ve třetím setu.

V něm se rodák z Mladé Boleslavi dostal do vedení 3:0, ale náskok neudržel a Maďar zvládl dorovnat na 3:3. V dalším průběhu rozhodujícího dějství však už Lehečka nenabídl Fucsovicsovi ani jeden brejkbol a o svém vítězství rozhodl ve dvanáctém gemu na returnu, kdy zápas zakončil čistou hrou.

V osmifinále čeká na Lehečku hodně náročný zápas se čtvrtým nasazeným Karenem Chačanovem. Tomu se minulý týden povedlo vyhrát turnaj v Dauhá a má naději na tzv. Middle East double, tedy zisk titulů na turnajích v Kataru a ve Spojených arabských Emirátech.

Pokud Lehečkův zápas s Fucsovicsem byl dramatický, pak duel mezi Jakubem Menšíkem a Bornou Čoričem se proměnil v hotovou řež. Duel osmnáctiletého českého mladíka se zkušeným Chorvatem se protáhl na dvě hodiny a 56 minut a Menšík v něm zvítězil 4:6, 6:3, 7:6(7).

V úvodním dějství si oba hráči svědomitě hájili podání až do devátého gemu, v němž se poprvé prosadil Čorič. Menšík pak sice měl dva brejkboly, ale rebrejk nevybojoval a Čorič se ujal vedení 1:0 na sety. Ve druhém setu naopak udeřil v šestém gemu český mladík, jenž si díky tomuto jedinému brejku vynutil rozhodující sadu.

Menšík se prokousal hned ve třetí hře k brejku a postupně se dostal až do vedení 5:3. V desáté hře mohl duel dopodávat a dokonce si vypracoval mečbol, jenže jej nedokázal využít a pustil Čoriče zpátky do zápasu. V jedenácté hře pak český tenista měl celkem dva brejkboly, ale další úspěch na returnu nezaznamenal.

Rozhodnout musel tiebreak závěrečného setu, do něhož Menšík vletěl jako uragán a rychle se ujal vedení 4:0. Byť o oba mini-brejky přišel, povedlo se mu přesto dostat ještě do vedení 5:3. Pak ale Čorič zabral, skóre otočil a za stavu 6:5 měl sám mečbol.

Menšík ale neřekl ani zdaleka poslední slovo. Hrozbu konce utkání odvrátil a dostal se na returnu k dalšímu svému mečbolu, přičemž mohl podávat. Přestože zápas nezakončil, tak za stavu 7:7 trefil eso a následně na returnu už díky nevynucené chybě soupeře utkání dovedl do vítězného konce.

O postup do čtvrtfinále si Jakub Menšík zahraje se Španělem Alejandrem Davidovichem Fokinou, kterého před týdnem v Dauhá porazil ve dvou setech 7:6(3), 6:4.