Po příjezdu do akademie jsem brečel a volal rodičům, vzpomíná Sinner. Těžké začátky jej zocelily

- Jan Vojkůvka

Nejlepším tenistou dosavadního průběhu sezony je jednoznačně Jannik Sinner. Dvaadvacetiletý Ital nastoupil spolu s exhibičním turnajem v Kooyongu ke 14 utkáním, všechny dokázal vyhrát a oslavil první grandslamový titul na Australian Open. Jeho herní progres od minulé sezony budí údiv a Sinner vzpomíná, že mu zajisté pomohly i tvrdé začátky, kdy ještě jako dítě odcestoval do akademie Riccarda Piattiho.

Jannik Sinner prozradil, že když ve 13 letech přišel do tenisové akademie Riccarda Piattiho, měl slzy na krajíčku. Světová trojka se před lety rozhodla přestěhovat do Bordighery, aby mohla pod vedením slavného italského kouče trénovat. Nechybělo však mnoho a Sinner se málem vrátil domů už po dvou hodinách, kdy s pláčem volal svým rodičům.

Když totiž před devíti lety přijel do Piattiho tenisového centra, dopadla na něj krutá realita. V pouhých třinácti letech učinil těžké rozhodnutí a se souhlasem rodičů se odstěhoval, aby pomohl své budoucí tenisové kariéře. Najednou opět pocítil chtíč býti dítětem a v bezpečí rodinného krbu.

Museli si myslet, že pro mě musí okamžitě jet, vzpomíná Sinner

„I pro ně to bylo těžké, bylo mi teprve třináct a půl,“ připustil Sinner, jenž uvedl, že musel rodiče přemlouvat, aby ho nechali odejít do akademie do Bordighery. Chtěl se totiž začít plně věnovat tenisu, do té doby trénoval jen párkrát týdně a dával často přednost lyžování či fotbalu. „Řekl jsem si, že pokud chci být opravdu dobrý, musím zkusit něco jiného. Byl to povinný krok, který bych udělal znovu. Pomohlo mi to dospět.“

První den po příjezdu byl ovšem pro něho složitý. „Jakmile jsem tam přijel, začal jsem brečet,“ přiznal Ital. Uplakaný poté volal rodičům, aby jim sdělil své první dojmy a slyšel hlasy svých blízkých. „Museli si myslet, že pro mě musí okamžitě jet. Místo toho jsem jim řekl, ať si nedělají starosti, že je všechno v pořádku.“

Postupem času si Sinner zvykl na to, že je vzdálen od své rodiny a začal poctivě pracovat na své kariéře. Mezitím bydlel s rodinou jednoho z trenérů z akademie. „Měl jsem štěstí, že jsem byl ve fantastické rodině, v rodině Luky Cvjetkoviče: byly tam dvě děti a také pes. Byl jsem šťastný, nikdy jsem psa neměl,“ vyprávěl Sinner.

Pod vedením Riccarda Piattiho Sinner hrál až do února 2022, kdy se přesunul pod křídla bývalého tenisty Simona Vagnozziho. O několik měsíců později se k týmu přidal Darren Cahill. Stále je však na jeho hře patrný Piattiho styl, díky čemuž se z něho stal jeden z nejlepších tenistů světa.