Senzace! Menšík v Dauhá srazil i Rubljova a zahraje si o finále

- Radek Štohl

Týden snů Jakuba Menšíka (116.) pokračuje, tato pohádka ještě nekončí! Osmnáctiletý český talent ve čtvrtfinále turnaje kategorie ATP 250 v katarském Dauhá po sadách 6:4, 7:6(6) porazil nejvýše nasazeného Andreje Rubljova (5.) a postoupil do semifinále! V boji o finále ho čeká Gael Monfils (68.).

Zažívá průlomový týden, patrně jeden z nejdůležitějších své kariéry. Český daviscupový reprezentant si v úterý po setech 7:6(3), 6:4 vyšlápl na Alejandra Davidoviche Fokinu (24.), o den později v nejdelším zápase tamního turnaje udolal dvojnásobného vítěze Wimbledonu a bývalou světovou jedničku Andyho Murrayho (50.). S britskou legendou strávil na kurtu 3 hodiny a 23 minuty.

Dnes se nezalekl ani jednoho z nejlepších tenistů současnosti, za necelou hodinu a tři čtvrtě porazil také jedničku turnaje Andreje Rubljova (5.).

Tenisté si v prvních gemech bez problémů hlídali své servisy. Klíčová chvíle přišla v sedmé hře, ve které Menšík měl dva brejkboly, druhý využil. Vzápětí při vlastním servisu odvrátil šanci soupeře, sadu nakonec za 38 minut hry získal ve svůj prospěch.

Český mladík se ve čtvrtém gemu druhé sady dostal do problémů, čelil stavu 0:40, který však odvrátil. Oba soupeři v následujících dvou hrách zahodili po jednom brejkbolu. 

Menšík musel další komplikace řešit za stavu 5:6 30:40, jeho soupeř měl setbol, i ten ale zažehnal. Šlo se tak do tiebreaku.

Aktuální člen druhé stovky v něm prohrával 1:3 a 3:5, v obou případech manko stáhl. Koncovka se poté přelila na jeho stranu. Za stavu 6:5 ještě na returnu nevyužil mečbol, o dva míčky později při vlastním servisu už ano!

„Od začátku turnaje hraju velmi dobře, je to pro mě neuvěřitelný týden. Věděl jsem, že se s těmito soupeři můžu rovnat. Cítím se tu skvěle, snad to tak půjde i v semifinále. Musím se na něj co nejlépe připravit, má práce ještě není hotova!“ chrlil ze sebe šťastný Menšík přímo na kurtu.

Ať už semifinále dopadne pro Jakuba Menšíka jakkoliv, příští týden se poprvé v kariéře dostane do elitní stovky.

ATP

Qatar ExxonMobil Open, Dauhá (muži, QAT, 1 395 875 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
Andrej Rubljov (5.) – JAKUB MENŠÍK (116.) 4:6, 6:7(6)

Velký rozhovor s Tomášem Josefusem, trenérem Jakuba Menšíka, naleznete ZDE.