Menšíkovi pomáhá i vědeckým přístupem. Kuba je skvěle vychovaný kluk, ví trenér Josefus

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VENDRYNĚ – Za rychlým vzestupem Jakuba Menšíka stojí i trenér Tomáš Josefus, který spolupracuje s velkou nadějí českého tenisu už přibližně deset let. Šestatřicetiletý Josefus může s hrdostí sledovat, jak se jeho svěřenec prakticky každým měsícem zlepšuje a jak na kurtu prohání i hvězdné soupeře. Menšík se v žebříčku ATP vyšvihl už na 127. místo a při svých dvou účastech na grandslamech prošel vždy kvalifikací a uspěl i v hlavní soutěži. To vše i díky Josefusovi, který poskytl Tenisovému světu exkluzivní rozhovor.

S Kubou naplno trénujete od jeho čtrnácti let, ale vaše spolupráce začala mnohem dříve, že?
Kuba je prostějovský odchovanec, s tenisem tam začínal od školičky, od minitenisu. Já jsem jako trenér začal působit v tréninkovém středisku mládeže, kde se pod jedním trenérským kolektivem sdružuje babytenis, kategorie mladších žáků do dvanácti let a starších žáků do čtrnácti let. Když jsem nastupoval jako trenér v Prostějově, byl jsem součástí tohoto většího kolektivu. V tomto věku nikdo nemá individuální péči, všichni spadají do systému centra.

Kolik trenérů se o Kubu střídavě staralo?
Trenéři jsme tam byli tři, potažmo čtyři, a Kuba mezi námi do svých čtrnácti let rotoval. Na pravidelné bázi jsem měl možnost vidět Kubovy pokroky a jak se postupně zlepšoval. Pamatuji si, že jsem s ním byl třeba na halovém mistrovství republiky jednotlivců do dvanácti let. Absolvovali jsme spolu i mezinárodní výjezdy pod hlavičkou Českého tenisového svazu. Kubu jsem měl plně na starosti i na olympiádách mládeže.

Velkým skokem v jeho kariéře bylo Australian Open 2022, kde prošel jako šestnáctiletý až do finále juniorského turnaje. Vrátíte se ještě k tomuto významnému milníku?
Kuba tam dělal velké pokroky, postupně se lepšil výkonnostně i v rankingu. Už v závěru předchozí sezony dokázal vyhrát velký juniorský turnaj v Kapském Městě. Mezi svými vrstevníky patřil k absolutní špičce juniorského tenisu. Australian Open mu vyšlo parádně. S Kubou jsem tam nebyl, protože jsem čekal přírůstek do rodiny. Ale na dálku jsem chystal taktické rozbory a přípravy, sledoval jsem všechny zápasy. Kuba se tam dokázal probojovat do finále, kde to byl pro všechny nezapomenutelný zážitek (Menšík prohrál po obrovském boji s Brunem Kuzuharou 6:7, 7:6 a 5:7, v závěru ho trápily silné křeče, pozn. red.). Pro Kubu to bylo i velké ponaučení do budoucna, třeba co se týče pitného režimu. Austrálie dokázala ve spoustě věcí nasměrovat a zkvalitnit Kubovu přípravu a všechny další věci.

Jeho příběh se dostal i k Novaku Djokovičovi, který ho pozval na společný tréninkový blok do Bělehradu. Dokážete zmínit, co vás tam nejvíc zaujalo?
Uchvátilo mě, že to bylo mnohem víc než jen izolované tréninky. Celý pobyt byl nadstandardní, Kuba a Novak spolu poté trénovali i v Černé Hoře. Novak, členové jeho týmu, fyzioterapeuti, kondiční trenér i tenisoví trenéři v akademii nám byli plně k dispozici a zodpovídali naše dotazy. Na většinu z nich mám dodnes kontakt. Jeden z fyzioterapeutů, Saša Jezdić, už s Kubou cestuje a bude cestovat ve vybraných týdnech.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jakub Menšík (@mensik.jakub)

Stejně jako každý tenista se musel i váš svěřenec vypořádat s přesunem z juniorského na mužský okruh. Zpočátku utrpěl několik jasných porážek. Co vám toto období ukázalo?
Tato fáze byla pro Kubu enormně důležitá, považuji ji za klíčovou ve vývoji hráče. Když někdo dokáže na futurech (turnajích ITF, pozn. red.) a v kvalifikacích challengerů efektivně pracovat, je to skvělý indikátor a obrovská studnice informací do budoucna. A my jsme tuto fázi zvládli na výbornou, i když Kuba nebyl výjimkou a prohrál opakovaně v prvním kole. Zápasy s hráči, kteří mají ranking ATP od 400. do 800. místa, vám ukážou realitu tenisu. Realita je taková, že tenis umí na velmi dobré úrovni extrémně vysoký počet hráčů. Pak je důležité, jak hráč a jeho tým dokáže s informacemi ze zápasů pracovat a využívat je efektivně pro přípravu.

Kuba se postupně začal prosazovat na turnajích ITF a challengerech, loni při své grandslamové premiéře dokonce pronikl z kvalifikace až do třetího kola US Open. Podobně se mu dařilo letos na Australian Open, kde uhrál druhé kolo…
Kuba prožil všechny grandslamy jako junior, což je obrovská výhoda. Poznali jsme areál i zázemí a věděli jsme, do čeho jdeme. Ale juniorská kategorie a úroveň dospělých je úplně o něčem jiném. V New Yorku dostal do prvního kola kvalifikace Fabia Fogniniho, se kterým těsně předtím prohrál ve dvou setech. Los nebyl vůbec snadný, navíc Kuba prohrál první set velice rychle 1:6. Po pauze na toaletu se ale vrátil jako vyměněný a zlepšil se ve všech herních parametrech. V daný moment dokázal předvést nejlepší výkony a probojoval se až do třetího kola, kde hrál poprvé na větším kurtu s Taylorem Fritzem. Byla to pro něj obrovská škola a velká zkušenost (Menšík uhrál s Fritzem jen tři gemy, pozn. red.). O tomto zápase jsme se detailně bavili po tenisové a hlavně i mentální stránce.

V čem se pro vašeho svěřence lišilo loňské US Open od letošního Australian Open?
V Austrálii už Kuba věděl, že je něčeho podobného schopen. Ale znovu opakuji, že v hráčském poli je obrovská konkurence. V Austrálii to bylo trochu déjà vu, protože Kuba hrál nejprve na challengeru v Canbeře semifinále s Brandonem Nakashimou. Ten byl ještě loni kolem 45. místa v žebříčku. S oběma si los trochu zalaškoval a hráli spolu už v prvním kole kvalifikace. Bavil jsem se i s trenérem Nakashimy a ten kroutil hlavou a říkal, že tenhle zápas by mohl být ve druhém nebo třetím kole hlavní soutěže. Pro Kubu to opět nebylo nic jednoduchého, ale prezentoval se perfektními výkony. Ve druhém kole kvalifikace udolal výborně hrajícího Federica Gaia.

Dařilo se mu i v hlavní soutěži, kde porazil bývalou světovou desítku Denise Shapovalova 3:0 na sety…
Pro Kubu to byl parádní výsledek. A proti Hurkaczovi ve druhém kole dokázal přenést své poznatky z US Open do praxe (světová devítka Hubert Hurkacz nakonec vyhrál po obrovském boji až v pěti setech, pozn. red.). Kuba to zvládl výborně po mentální stránce, je ale dokazatelný i jeho výkonnostní tenisový růst.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jakub Menšík (@mensik.jakub)

Není tajemstvím, že se důkladně věnujete i analýze dat. Mohl byste toto téma přiblížit fanouškům?
S daty pracujeme dlouhodobě, už od Kubových čtrnácti let. U všech hráčů by měl v balíku věcí, které se řeší, ideálně převládat podíl taktiky a strategie. Hráč už je po technické stránce kompletně vybaven a strategie nabývá na větší a větší důležitosti. Je důležité říct, že s tím pracuje naprostá většina špičkových hráčů. Často spolupracují i s firmami, které se zabývají analýzou strategie. My jsme do toho zapojili Kubova tatínka, který je pracovníkem v IT.

Nyní už spolupracujete i se specializovanou firmou, že?
Ano, loni jsme navázali spolupráci s firmou Gotta Tennis, která zpracovává utkání i Novaku Djokovičovi. S člověkem z této firmy jsem v kontaktu, má na starosti všechny Kubovy zápasy. V současnosti řešíme spoustu věcí v rámci našeho týmu, ale využíváme i služeb této společnosti. S ohledem na kvalitu i na časové hledisko to je jedna z důležitých věcí v Kubově vývoji.

Znamená to tedy, že například dostane pokyn, kam má returnovat nebo kam má hrát druhé podání?
Všechno se dá rozdělit na dvě hlavní části. První je tzv. „player development“, kdy má hráč data a čísla ze svých zápasů. Díky tomu ví, jaká je realita jeho hry a na čem má pracovat v trénincích. Druhou složkou je tzv. „opponent scouting“, kdy sledujeme hlavní tendence, vzory a herní situace, které soupeř aplikoval v předcházejících zápasech. Kuba je o tom informovaný do svého dalšího utkání a na základě této informovanosti se může kvalitně rozhodovat. Komunikaci máme nastavenou tak, abych mu rychle, krátce a co nejstručněji dodal důležité informace. A na Kubovi je, aby tyto informace dokázal na kurtu co nejefektivněji využít.

Při své práci se musíte prokousávat i podrobnými pravidly asociace ATP, která od této sezony zavedla novinky v podpoře mladých hráčů. Kuba si díky této reformě dokonce zahraje hlavní soutěž turnaje ATP v Dauhá…
Když Kuba skončil mezi juniory, ATP poprvé rozjela program pro nejlepší mladé hráče. Za určitých pravidel jim poskytovala volné karty na challengery a to byla určitě velká výhoda. A Kuba navíc dostal na většinu challengerů konaných v České republice divokou kartu od Českého tenisového svazu, což byla velká pomoc. Asociace ATP činí další kroky pro zkvalitnění podmínek pro mladší generaci a letos poprvé rozjela program Next Gen, aktuálně pro ročníky 2004 a mladší. Hráči mají podle daných pravidel určitý počet volných karet na challengery vyšší kategorie.

To se týkalo i lednového challengeru v Canbeře, kde váš svěřenec prošel až do finále…
Kuba by se tam na svůj ranking vůbec nedostal do hlavní soutěže. To je pěkná ukázka, že mladí hráči tuto úroveň mají a že je extrémně důležité, aby tyto příležitosti dostávali. O místě v hlavní soutěži turnaje ATP 250 jsme se dozvěděli asi před deseti dny. O tento spot jsme žádali a Kuba byl se svým rankingem aktuálně první na řadě, kdo tuto možnost ještě nevyčerpal. Díky tomu si zahraje poprvé hlavní soutěž na turnaji ATP v Dauhá.

Jaký je Kuba svěřenec po lidské stránce? Na svůj věk působí velmi vyspěle a až překvapivě dobře komunikuje…
Samozřejmě spolu trávíme spoustu času a víme, co od sebe čekat. To nám usnadňuje situaci. S Kubou i jeho rodiči se dobře známe. Je to skvěle vychovaný mladý kluk, což je velmi důležité. Ví, co je to respekt a úcta. Je schopen vždy poděkovat a všeho si váží. To jsou věci, které nám dodávají další motivaci. Spolupráce s takovým člověkem je o to snazší.