Vrbenský ustál dvě dramatické bitvy a slaví titul ve Splitu

- Jan Vojkůvka

Michael Vrbenský dokázal na patnáctce v chorvatském Splitu vybojovat první titul od loňského září, kdy triumfoval ve slovinském Mariboru. V nedělním finále český tenista porazil za dvě hodiny a 45 minut domácího Luku Mikruta po setech 7:5, 7:6(3).

Čtyřiadvacetiletý Vrbenský svedl už v sobotním semifinále neskutečně dramatickou bitvu s Rakušanem Neilem Oberleitnerem. Toho dokázal udolat až po třech a půl hodinách boje po setech 7:5, 6:7(5), 6:4, když se mu povedlo ve třetím setu dostat k brejku v pátém gemu a podržel si náskok jednoho podání až do koncovky.

V nedělním finále sice Vrbenskému stačily k vítězství dva sety, ale i tentokrát se jednalo o dlouhou a vyrovnanou tahanici. Zápas, který trval dvě hodiny a 45 minut, přitom nabídl pouhé tři brejky. Spousta gemů se však tahala přes shody.

Vrbenský v prvním setu neudržel vedení 4:2 a nechal soupeře dotáhnout se ve skóre. V jedenáctém gemu se českému tenistovi povedlo podruhé prorazit Mikrutovi podání a tentokrát si už vítězství v úvodním dějství sebrat nenechal.

Ve druhém setu se oba hráči tahali v řadě gemů přes zmíněné shody, ale navzdory tomu se nikomu nepovedlo prosadit na returnu. Dlouhá tahanice dospěla až do tiebreaku, v němž byl silnější Vrbenský, kterému se povedlo hned zkraje ve skóre uskočit a nakonec zvítězil 7:3.

Vrbenský ve Splitu vybojoval svůj jubilejní desátý titul na okruhu ITF World Tennis Tour a první trofej od loňské pětadvacítky v Mariboru. Díky úspěchu v Chorvatsku by se Vrbenský mohl v příštím vydání světového žebříčku vrátit do třetí světové stovky. Přiblíží se tak ke svému maximu, kterým je 282. místo.