Bolestivá porážka. Vondroušová ve čtvrtfinále nevyužila šest mečbolů a ztratila vyhrané utkání

- Michal Hladký

Neuvěřitelný nezdar předvedla ve čtvrtfinále tisícovky v Dubaji Markéta Vondroušová (8.). V souboji se Soranou Cirsteaovou (22.) vedla už 6:2 a 5:1, postupně ale nevyužila celkem šest mečbolů a celé utkání ještě prohrála. Sokolovská rodačka Rumunce podlehla za dvě hodiny a 41 minut po setech 6:2, 6:7(1) a 2:6.

Ani šest mečbolů nestačilo. Markéta Vondroušová ve čtvrtfinále tisícovky v Dubaji vedla už 6:2, 5:1, nakonec ale Rumunce Soraně Cirsteaové podlehla. Rodačka z Bukureště se vybičovala k fenomenálnímu obratu, ustála celou řadu bezvýchodných situací a po vítězství 2:6, 7:6(1) a 6:2 postoupila mezi čtveřici nejlepších tenistek na turnaji.

Zpočátku to vypadalo na jednoznačnou záležitost. Češka v úvodní sadě odvrátila sedm brejkbolů, soupeřce pak prolomila podání dvakrát. 22. tenistka světového žebříčku tahala za kratší konec, což platilo i ve druhém dějství.

Vondroušová dominovala. Získala výhodu dvou brejků, při stavu 5:1 už bylo takřka rozhodnuto. Jenomže následoval nevídaný kolaps. Wimbledonská vítězka celkem nevyužila šest mečbolů, třikrát podávala na vítězství v zápase. Nestačilo to, Rumunka zvládla nemožné a dotáhla čtvrtfinále do rozhodující sady.

Sorana Cirsteaová nabyla psychické výhody, kterou si už ukrást nenechala. V úvodní hře vzala Vondroušové podání, na což navázala ještě v sedmém gemu. Následně z prvního mečbolu utkání uzavřela a postoupila do svého prvního semifinále tisícovky od března minulého roku, kdy se jí stejný kousek podařil v Miami.

Dvě hodiny a 41 minut trvající klání nabídlo celkově hned 43 brejkbolů, z toho pět proměněných na obou stranách. Cirsteaová si o finále zahraje s Italkou Jasmine Paoliniovou, jíž do čtvrtfinále nenastoupila Jelena Rybakinová.

„Tohle musel být největší obrat v mé kariéře. Za stavu 2:6, 1:5 jsem moc nepřemýšlela nad tím, že bych mohla vyhrát. Chtěla jsem zápas prodloužit, dát fanouškům trochu více hezkého tenisu. Nějak se mi to nakonec podařilo otočit a stále nevím, jak jsem to udělala,“ usmívala se rumunská tenistka.

Dubai Duty Free Tennis Championships, Dubaj (ženy, UAE, 3 211 715 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (8.) – Sorana Cirsteaová (ROU, 22.) 6:2, 6:7(1), 2:6