Parťák vystřídá parťáka. Australan bude novou světovou jedničkou ve čtyřhře

- Marek Bartošík

Časté střídání na vrcholu mužského deblového žebříčku ATP pokračuje. Novým vládcem pořadí se v pondělí stane šestatřicetiletý Australan Matthew Ebden, který předskočí svého indického parťáka Rohana Bopannu.

Neal Skupski, Rajeev Ram, Wesley Koolhof, Austin Krajicek a Rohan Bopanna. To je seznam tenistů, kteří se od ledna 2023 dostali na první místo deblového rankingu ATP. A v pondělí 26. února k nim přibude Matthew Ebden.

Zkušený Australan ovládl spolu s Bopannou nedávné Australian Open, po němž se stal světovou jedničkou právě indický veterán. Od melbournského grandslamu se ani jeden na kurtu nepředstavil, což má za následek i zmíněnou změnu v pořadí.

Bopanna a Ebden tento týden neobhajovali společný loňský triumf v Dauhá, v žebříčku by tedy měli odečíst 250 bodů. Pro indického tenistu to platí, Ebden si ale může nově započítat 90 bodů za semifinále ve Stuttgartu, které dosud figurovalo v tzv. „nepočítaných turnajích“ (Non-Countable Tournaments).

Svého spoluhráče Bopannu, s nímž je přihlášen na blížící se turnaje v Dubaji a Indian Wells, tak překoná o 90 bodů a bude jich mít celkem 8080.

„Nemůžu být šťastnější. Byla to sranda, když jsem se vzbudil a uviděl sám sebe na prvním místě živého žebříčku s více body, než má kdokoliv jiný na světě,“ řekl pro web tennis.com.au Ebden.

Rodák z jihoafrického Durbanu se stane v pořadí 62. hráčem a pátým Australanem, který vystoupal až na vrchol žebříčku čtyřhry od jeho zavedení v roce 1976. Před Ebdenem dosáhli stejného úspěchu také jeho krajané Paul McNamee, John Fitzgerald, Todd Woodbridge a Mark Woodforde.

Ebden se přibližně do roku 2020 soustředil především na dvouhru, v níž vystoupal na 39. místo světového pořadí. V posledních letech se věnuje výhradně čtyřhře, ve které získal na elitním okruhu deset titulů, z toho dva grandslamové (Australian Open 2024, Wimbledon 2022).