Kopřiva vyzrál i počtvrté na favorizovaného Němce, v Dauhá se kvalifikoval

- Jan Vojkůvka

Český tenista Vít Kopřiva úspěšně prošel dvoukolovou kvalifikací na turnaji ATP 250 v katarském Dauhá a vysloužil si možnost naskočit do hlavní soutěže! V nedělním finálovém kole byl sice Kopřiva proti třetímu nasazenému Maximilianovi Martererovi papírovým outsiderem, v utkání však odvrátil všech 12 brejkbolů soupeře a německého tenistu přejel 6:3, 6:1.

Kopřiva, který měl v prvním kvalifikačním kole relativně slabého soupeře v podobě domácí divoké karty Mubaraka Shannana Zayida, dokázal i v nedělním finálovém kole udržet všechna svá podání a v Dauhá mohl slavit postup do hlavní soutěže.

Kopřivovým soupeřem byl třetí nasazený Maximilian Marterer, kterého sice sázkové kanceláře považovaly za papírového favorita, ale český tenista na něho umí zahrát. S bývalým 45. hráčem světa se totiž Kopřiva utkal už počtvrté a počtvrté jej porazil ve dvou setech. Poprvé se tak stalo mimo antuku.

Právě povrch byl důvodem, proč byl Kopřiva papírovým outsiderem. Český hráč je totiž antukovým specialistou. Jak se ale ukázalo, Marterer na něho nedokázal najít recept ani na katarském betonu.

Němec si v utkání dokázal sice vypracovat hned dvanáct brejkbolů, ale ani jeden z nich nedokázal proměnit. Kopřivovi se na servisu povedlo všechny soupeřovy šance eliminovat a sám přitom dokázal řádit i na returnu. V prvním setu vybojoval brejky v prvním a devátém gemu, ve druhé sadě pak od stavu 1:1 získal pět her v řadě.

V hlavní soutěži si Vít Kopřiva zahraje proti maďarskému tenistovi Fabianovi Marozsanovi, kterému patří 61. pozice v žebříčku ATP. Na vítěze tohoto střetnutí pak v osmifinále čeká nasazená dvojka Karen Chačanov.

V Dauhá bude startovat také Jakub Menšík, který v úvodním kole vyzve pátého nasazeného Alejandra Davidoviche Fokinu.