Definitivní konec kariéry. Lotyšský odborník na finále porážel Federera i Berdycha

- Marek Bartošík

V dobách své největší slávy byl postrachem všech soupeřů. Lotyšský bouřlivák Ernests Gulbis se definitivně rozloučil s profesionální tenisovou kariérou, toto rozhodnutí oznámil o víkendu na Instagramu. Pětatřicetiletý Gulbis získal šest singlových titulů na okruhu ATP, zahrál si semifinále Roland Garros 2014 a 19krát porazil hráče z elitní desítky. Sám byl nejvýše na 10. příčce světového žebříčku.

Velmi atypický forhend, nevyzpytatelné chování a přístup k zápasům, kudrnaté vlasy i dělový servis. Tak by se dal stručně charakterizovat příběh kariéry Ernestse Gulbise.

Rodák z lotyšského města Jūrmala byl hlavně mezi léty 2008 a 2014 postrachem favoritů na elitních turnajích. Dvakrát si vyšlápl na Rogera Federera (Řím 2010, Roland Garros 2014), dokonce třikrát porazil Tomáše Berdycha (Memphis 2010, Wimbledon 2012, Roland Garros 2014).

Když Gulbis na svém životním grandslamu – tedy Roland Garros 2014 – nedal ve třetím kole šanci Radkovi Štěpánkovi, český matador uznale pravil, že jeho přemožitel hrál tenis „jako z jiné planety“.

Že se lotyšský rebel neprojevuje jen svými výkony na kurtu, prokázal o rok dříve. Tehdy se v pikantním rozhovoru pro francouzský deník L'Equipe pustil do členů „Velké čtyřky“ (Federera, Nadala, Djokoviče, Murrayho) a postěžoval si, že jsou nudní. Zároveň ale zdůraznil, že je respektuje.

Ne nadarmo si Gulbis vysloužil sarkastickou přezdívku „Lord“, která vystihovala jeho temperament, různorodý přístup k úkolům tenisového profesionála i fakt, že pochází z mimořádně bohaté rodiny.

Na tenisových dvorcích dokázal spoustu velkých věcí. Kromě už zmíněného tažení do semifinále Roland Garros 2014 a kariérního maxima v podobě 10. místa zaujal i skvělou bilancí ve finálových zápasech. Do souboje o titul na okruhu ATP se dostal celkem devětkrát a uspěl hned osmkrát (v singlu má finálovou bilanci 6:1 a v deblu 2:0).

Ještě na Australian Open 2020 prošel z kvalifikace až do třetího kola hlavní soutěže a na to navázal titulem na challengeru v Pau. Následně mu však neprospěla covidová přestávka, po které už se nedokázal i kvůli zdravotním problémům vrátit na dřívější úroveň.

Jako aktivní tenista se naposledy představil loni v únoru v daviscupovém utkání proti Izraeli. Těsně předtím odehrál v Belgii svůj poslední profesionální turnaj kategorie ATP Challenger. Nyní se někdejší rebel a bouřlivák Gulbis věnuje roli prezidenta Lotyšského tenisového svazu, kterou zastává od září 2022.