Plíšková prolomila čekání! Po dvou a půl letech se probila do finále

- Jan Vojkůvka

Karolína Plíšková je po dvou a půl letech ve finále turnaje WTA! V rumunské Kluži vyhrála i čtvrtý zápas bez ztráty setu a zahraje si v neděli o titul. Tentokrát si česká hráčka poradila s Britkou Harriet Dartovou, kterou porazila dvakrát 6:3. Plíšková se může ve finále těšit na souboj s domácí nasazenou osmičkou Anou Bogdanovou.

Naposledy se zkušená česká tenistka prokousala do finále na okruhu WTA v roce 2021. Tehdy si zahrála o tituly v Římě, Wimbledonu a Montréalu, což bylo její vůbec poslední finálové utkání, k němuž došlo v srpnu. Od té doby se marně snažila na své výsledky navázat. Situace vygradovala letos, když jednatřicetiletá Češka klesla ve světovém žebříčku až na 78. místo.

V rumunské Kluži ale dává vzpomenout na roky, kdy se jí dařilo a patřila k nebezpečným tenistkám. Klíčem k úspěchu v tamní hale je zejména servis a dobrý pohyb po dvorci, díky čemuž na turnaji ještě neztratila ani jeden set a připsala si čtyři hladká vítězství.

Po Sinje Krausové (6:4, 7:6), Camile Osoriové (6:2, 6:1) a Saře Erraniové (6:2, 6:0) pocítila kvality české tenistky také Britka Harriet Dartová. Ta sice dokázala v semifinálovém utkání nepříjemně kousat, ale Plíškové tentokrát pomohla jasná převaha ve výměnách. Přestože tedy dvakrát ztratila podání, dominovala Češka na returnu a prorazila Britce servis hned pětkrát.

Do obou setů vletěla Karolína Plíšková jako uragán a prolomila Dartové hned dvakrát podání. V prvním setu díky tomu vedla 4:1, načež sice Britka jeden ztracený servis vybojovala zpět, ale vyrovnat skóre se jí nepovedlo. Plíšková naopak v deváté hře na returnu úvodní dějství zakončila.

Do druhé sady vstoupila Plíšková dokonce dvěma brejky v řadě a dostala se do vedení 4:0. Dartová pak snížila na 2:4, ale k dalšímu brejkbolu, který by ji mohl vrátit do zápasu, se už neprokousala. Českou hráčku v závěru drželo podání a duel hladce dopodávala.

V nedělním finále si Plíšková zahraje s domácí Anou Bogdanovou, která na turnaji plní roli nasazené osmičky. Rumunka v semifinálovém derby porazila Jaqueline Cristianovou 6:3, 3:6, 6:4.