Co zaznělo od Izraelců? Komplimenty pro Čechy i vzpomínka na slavnou jízdu

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VENDRYNĚ – Loni v září si připsali cenné vítězství nad Japonskem, teď je ale čeká daleko náročnější zkouška. Izraelský daviscupový tým se pokusí o víkendu ve Vendryni u Třince překvapit Čechy, kteří jsou jasnými favority kvalifikačního střetnutí. Nehrající kapitán Jonathan Erlich a jeho svěřenci ale věří, že můžou výběr Jaroslava Navrátila podobně jako předloni v Tel Avivu aspoň potrápit. „Líbí se nám zdejší organizace, je to tady pěkné a hotel je hned u kurtu. Naši kluci se zlepšují každým tréninkem. Těšíme se na začátek utkání,“ prohlásil šestačtyřicetiletý Erlich.

Týmovou jedničkou Izraelců je Jišaj Oliel, jenž se nachází v nejnovějším vydání žebříčku ATP až na 415. místě. Čtyřiadvacetiletý Oliel pamatuje oba nedávné vzájemné zápasy proti Česku z let 2018 a 2022, předloni v Tel Avivu ale do akce nenaskočil.

Z českých tenistů zná nejlépe Tomáše Macháče, se kterým se o víkendu velmi pravděpodobně utká. „S Tomášem jsme věkoví vrstevníci. V kariéře se mu podařilo velmi pokročit. Je to milý a slušný člověk, jsme dobří kamarádi, vždy si spolu popovídáme. Znám i jeho rodinu, jsou to milí lidé,“ řekl na středeční tiskové konferenci Oliel.

Nejzkušenějším členem výběru kapitána Jonathana Erlicha je osmadvacetiletý Daniel Cukierman, který je v žebříčku na 465. místě mezi singlisty a 205. pozici mezi deblisty. Cukierman vyhrál v předloňské baráži proti Macháčovi a Lehečkovi čtyřhru po boku legendárního Erlicha.

„Pamatuji si, že to byl Joniho poslední zápas,“ poznamenal Cukierman k Erlichovi, který brzy nato ukončil profesionální kariéru. „Bylo příjemné získat aspoň jeden bod. Češi byli už v roce 2022 velmi silní a to samé platí i teď. Bude to pro nás velká výzva.“

Jonathan „Joni“ Erlich je legendou izraelského tenisu. V dobách své největší slávy byl světovou pětkou mezi deblisty, společně s krajanem Andym Ramem dokonce ovládli Australian Open 2008. O rok později se podílel na největším úspěchu izraelského daviscupového týmu, který dokráčel až do semifinále.

„Byl to pro nás skvělý úspěch, porazili jsme Švédsko a potom doma Rusko. Je to jeden z nejslavnějších momentů v historii izraelského tenisu a zároveň v mojí kariéře. Ale to je minulost, teď řešíme přítomnost a budoucnost,“ zmínil Erlich a pozornost přesunul na své svěřence.

„Tihle kluci byli v posledních letech schopni překvapit favority. Loni v září porazili Japonsko, což pro nás bylo velké vítězství. A tady se pokusíme udělat velké překvapení,“ uvedl Erlich, v jehož týmu jsou kromě Oliela a Cukiermana ještě Orel Kimhi, Edan Lešem a Roy Stepanov.

Šestačtyřicetiletá legenda na středeční tiskové konferenci potvrdila, že má v aktuálním tenisovém dění velmi dobrý přehled. A čeští reprezentanti se od velezkušeného Erlicha dočkali slov uznání.

„Obzvlášť Jiřího Lehečku sleduji už pár let. Neustále se zlepšuje. Myslím, že se etabluje mezi absolutní špičkou. A Tomášovi Macháčovi se teď velmi dařilo v Austrálii. Myslím, že se od posledního vzájemného zápasu v roce 2022 velmi zlepšil. Oba jsou dobří kluci, pro český tenis znamenají příslib do budoucna,“ dodal Erlich.


Galerie