Australian Open: Sinner slaví po úchvatné otočce premiérový grandslamový titul

- Redakce

Jannik Sinner (4.) slaví zisk premiérového grandslamového titulu, ve finále Australian Open zdolal Daniila Medveděva (3.) po setech 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3. Italský tenista se nevzdal, ani když prohrával 0:2 na sety a nepředváděl svůj nejlepší tenis, postupně zlepšoval svou hru a krok za krokem se dotahoval zpět do zápasu. V pátém setu už Sinner předvedl dominantní výkon a svého unaveného soupeře dorazil. Pro Medveděva se jedná už o druhé prohrané finále Australian Open, ve kterém vedl 2:0 na sety, o stejný náskok přišel také v roce 2022 ve finále s Rafaelem Nadalem.

V prvním setu bylo znát, že Medveděv má s grandslamovými finále na rozdíl od Sinnera, pro kterého se jednalo o premiéru, už celkem bohaté zkušenosti. Světová trojka získala první brejk už ve třetím gemu a za stavu 5:3 prorazila Sinnerovo podání znovu, čímž získala první set finále na svou stranu.

Na Medveděvovi vůbec nebylo znát, že absolvoval na cestě do finále dva pětisetové zápasy, semifinále s Alexanderem Zverevem otáčel z 0:2 na sety a končil ho pozdě v noci. Sinner naopak dělal nezvyklé množství chyb, pravděpodobně plynoucích z jeho nervozity.

Tvrdě za svým si šel Medveděv i na začátku druhém setu. Nadále skvěle četl Sinnerův servis a podání italské světové čtyřky prorazil ve čtvrtém a šestém gemu.

Až za stavu 1:5 se prvních brejkbolů dočkal také Sinner. Druhý z nich využil a následně uspěl i na svém servisu, takže snížil na 3:5. V dalším gemu se Ital znovu propracoval ke brejkbolu, ten ale zůstal nevyužit a Medveděv nakonec po druhém setbolu druhou sadu uzavřel.

Stejně jako před dvěma lety se tak Medveděv ocitl jediný set od titulu na Australian Open. V roce 2022 nakonec z finále proti Rafaelu Nadalovi odcházel poražen.

Třetí set byl z dosavadního průběhu ten nejvyrovnanější. Sinner využil zvýšeného sebevědomí z koncovky předchozího dějství, uhladil svou hru, ubral na chybách a naopak přidal na agresivitě.

Vše nasvědčovalo tomu, že set nezadržitelně směřuje do tiebreaku, na ten ale nakonec nedošlo. Sinner totiž dokázal za stavu 5:4 při Medveděvově podání dostat svého soupeře pod tlak a vynutil si setbol, který byl zároveň prvním brejkbolem v setu pro oba hráče, a dokázal ho využít.

Vzpomínky na již zmíněné nepovedené melbournské finále proti Nadalovi se v tu chvíli musely Medveděvovi chtě nechtě vkrádat na mysl.

Také čtvrtý set nabídl velké drama. Sinner postupně přebíral otěže zápasu a Medveděv přeci jen začínal projevovat známky únavy ze svého náročného melbournského tažení až do finále. To důležité se opět odehrálo až v koncovce setu, dvaadvacetiletý italský tenista znovu za stavu 5:4 prorazil Medveděvův, čímž srovnal na 2:2.

V pátém setu už nebylo pochyb o tom, kdo má k titulu blíž, přestože na sety bylo vyrovnáno. Sinner působil odhodlaným dojmem a z jeho pohybu i úderů stále sálala dynamika a život. Medveděv byl sice stále odhodlaný bojovat, ale bylo zřetelné, že fyzicky už na tom není tak dobře, jako na začátku duelu.

Klíčový brejk pátého setu i celého zápasu přišel v šestém gemu. Sinner se díky němu dostal do vedení 4:2 a pak už mu pouze stačilo dvakrát udržet si svůj servis a počkat na to, až bude korunován šampionem Australian Open 2024.

Sinner se stal prvním italským vítězem mužské či ženské dvouhry na Australian Open a prvním mužským grandslamovým šampionem od roku 1976, kdy ovládl French Open Adriano Panatta.

Čtyřhru na Australian Open ovládly Sie s Mertensovou
Vítězkami ženské čtyřhry se na letošním Australian Open staly Su-wej Sie z Tchajwanu a Elise Mertensová z Belgie. Nasazené dvojky přehrály ve finále za hodinu a půl 6:1 a 7:5 Jelenu Ostapenkovou z Lotyšska a Ljudmilu Kičenokovou z Ukrajiny.

První sada byla jednoznačnou záležitostí. Zkraje té druhé promarnily šampionky nejprve šest gembolů a následně i tři brejkboly, stav 0:2 se jim přesto podařilo záhy otočit na 3:2. Po brejku z osmého gemu mohla Elise Mertensová duel dopodávat, soupeřky ale ještě závěr zdramatizovaly srovnáním na 5:5. Následně se ještě na příjmu ujaly vedení, všech zbylých osm výměn už ale ovládly Sie s Mertensovou. 

Finále dvouhry mužů
Jannik Sinner (ITA, 4.) – Daniil Medveděv (3.) 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3

Finále čtyřhry žen
L. Kičenoková (UKR), Ostapenková (LAT) – Sie (TPE), Mertensová (BEL) 1:6, 5:7