VIDEO: Hořký návrat. Čilič měl 9 mečbolů, přesto v Hongkongu prohrál

- Marek Bartošík

Zkušený Marin Čilič byl při svém návratu na okruh hned devětkrát jediný míček od vítězství, nakonec ale prohrál v prvním kole turnaje ATP v Hongkongu s Janem-Lennardem Struffem 6:3, 6:7(4) a 6:7(7). Pětatřicetiletý Chorvat, který loni odehrál kvůli zranění pravého kolene jen dva zápasy, tak vstoupil do nové sezony hořkou porážkou.

Až do stavu 6:3 a 5:2 to bylo zcela jednoznačné utkání. Marin Čilič (674.) se třikrát prosadil na returnu a byl blízko hladkému vítězství. Přestože jeho protivník Jan-Lennard Struff (25.) snížil po brejku na 4:5, měl vítěz US Open 2014 následně při svém podání hned pět mečbolů. Ani jeden ale nevyužil a Struff si posléze vynutil rozhodující set.

V něm začal lépe právě Struff, který ale rychle ztratil náskok 2:0. Tenisté si poté drželi své servisy až do tiebreaku. Těsně před ním neproměnil Čilič ve dvanáctém gemu tři mečboly na returnu. Poslední devátou šanci na ukončení zápasu promrhal po forhendové hrubce v tiebreaku za stavu 7:6.

Třiatřicetiletý Struff uzavřel utkání hned při své druhé příležitosti, když po pohledné výměně prohodil svého soupeře u sítě. Pro bývalou světovou trojku Čiliče se jedná o bolestivou porážku, klíčové pro něj však je, aby byl po dlouhých peripetiích zdravotně v pořádku. Pak může pomýšlet na kvalitní výsledky a třeba i na rozšíření své úctyhodné sbírky 20 trofejí z elitního okruhu.