United Cup: Austrálie a Polsko jsou jistí čtvrtfinalisté! Němci padli s Francií

- Jan Vojkůvka

Novoroční program United Cupu nabídl celkem čtyři zápasy základních skupin. Prvním postupujícím do čtvrtfinále se stalo Polsko, které si připsalo druhé vítězství na turnaji. V nočním programu Poláci porazili Španělsko. Postup do čtvrtfinále vybojovala ve skupině C domácí Austrálie, která porazila Spojené státy. Ve skupině D si Němci nedokázali zajistit první místo, když prohráli 1:2 s Francií. V rámci skupiny F Norsko zdolalo stejným skóre Chorvatsko.

Austrálie si zajistila postup do čtvrtfinále
Australané sice v prvním utkání skupiny C v Perthu podlehli 1:2 Velké Británii, ale v novoročním souboji se Spojenými státy si přesto dokázali zajistit postup z prvního místa do čtvrtfinále! Američany porazili 2:1 na zápasy po triumfu Storm Hunterové a Matthewa Ebdena, kteří porazili Jessicu Pegulaovou a Rajeeva Rama 6:3, 6:1 v rozhodující smíšené čtyřhře.

„Tohle pro nás znamená hodně,“ radovala se po utkání Hunterová. „Je to splněný sen. Hrát před domácím publikem s Mattym, který je z Perthu, vyhrát a postoupit do čtvrtfinále na domácí půdě je zkrátka splněný sen,“ zářila Australanka.

Postup se ovšem nerodil snadno. Australané sice začali výborně, když Alex De Minaur v mužském singlu hladce porazil světovou desítku Taylora Fritze 6:4, 6:2, ale po singlech bylo skóre vyrovnané 1:1. O to se postarala pátá hráčka světa Jessica Pegulaová, která porazila 7:6(6), 6:3 Ajlu Tomljanovicovou.

Rozhodující mix se však proměnil v jednoznačnou záležitost. Navzdory tomu, že Australané nezahájili United Cup dobře a padli s Brity, tak jsou po Polsku teprve druhým jistým čtvrtfinalistou. Spojené státy naopak musí čekat, jestli projdou do vyřazovací fáze z druhé příčky.

Polsko se stalo prvním čtvrtfinalistou United Cupu
Polský tým vyhrál na United Cupu i druhé utkání, když po Brazílii zvládl zdolat také Španělsko 2:1 na zápasy. Poláci díky tomu vyhráli základní skupinu A a zajistili si postup do čtvrtfinále.

Souboj otevřela mužská dvouhra, ve které devátý hráč světa Hubert Hurkacz padl ve třech setech s Alejandrem Davidovichem. V dalších zápasech ovšem polští tenisté posbírali dvě hladké výhry a skóre střetnutí otočili.

Napřed světová jednička Iga Šwiateková deklasovala 6:2, 6:1 Saru Sorribesovou Tormovou, načež v deblu Šwiateková s Hurkaczem porazili Sorribesovou Tormovou a Davidoviche za pouhých 45 minut 6:0, 6:0.

„Snažím se Hubiho naučit, že nepotřebuje tiebreak v každém setu,“ smála se po drtivé deblové výhře šťastná Šwiateková.

Francie zdolala Německo v rozhodující čtyřhře
Německo nevyužilo příležitosti, jak si zajistit vítězství ve skupině D United Cupu, když v pondělí prohrálo s Francií 1:2 na zápasy. Němci vstoupili do souboje lépe, jelikož favorizovaný Alexander Zverev porazil Adriana Mannarina po obratu 4:6, 6:4, 6:3, ale pak Angelique Kerberová nenašla recept na světovou dvacítku Caroline Garcíaovou, se kterou prohrála 6:1, 2:6, 2:6.

Rozhodnout musela smíšená čtyřhra, v níž Garcíaová nastoupila po boku Rogera-Vasselina a Kerberová si znovu zahrála se Zverevem. Německým tenistům se dokonce povedlo v supertiebreaku vybojovat mečbol, ale Francouzi jej odvrátili a nakonec zvítězili 7:6(4), 2:6, 12:10.

„Šílený zápas se šíleným koncem,“ ulevil si Edouard Roger-Vasselin, který plní roli hrajícího kapitána Francie. „Naše dva mečboly odvrátili opravdu dobrými údery. Ale jasně, že jsme šťastní, že jsme to zvládli,“ usmíval se.

Norsko udolalo Chorvaty 2:1
Norsko má za sebou druhý zápas ve skupině F. Po úvodní porážce s Nizozemskem se tentokrát skandinávskému celku povedlo okusit radost z výhry. Norové dokázali porazit 2:1 Chorvaty, když o svém vítězství rozhodli v závěrečné smíšené čtyřhře. V ní Casper Ruud a Ulrikke Eikeriová porazili 6:2, 3:6, 10:7 Ivana Dodiga s Donnou Vekičovou.

Program 4. hracího dne

Polsko – Španělsko 2:1
Hubert Hurkacz (9.) – Alejandro Davidovich (26.) 6:3, 3:6, 4:6
Iga Šwiateková (1.) – Sara Sorribesová Tormová (53.) 6:2, 6:1
Šwiateková, Hurkacz – Sorribesová Tormová, Davidovich 6:0, 6:0

Chorvatsko – Norsko 1:2
Donna Vekičová (23.) – Malene Helgová (544.) 7:5, 3:6, 6:3
Borna Čorič (37.) – Casper Ruud (11.) 4:6, 1:6
Vekičová, Dodig – Eikeriová, Ruud 2:6, 6:3, 7:10

Francie – Německo 2:1
Adrian Mannarino (22.) – Alexander Zverev (7.) 6:4, 4:6, 3:6
Caroline Garcíaová (20.) – Angelique Kerberová (-) 1:6, 6:2, 6:2
Garcíaová, Roger-Vasselin – Kerberová, Zverev 7:6(4), 2:6, 12:10

USA – Austrálie 1:2
Taylor Fritz (10.) – Alex De Minaur (12.) 4:6, 2:6
Jessica Pegulaová (5.) – Ajla Tomljanovicová (292.) 7:6(6), 6:3
Pegulaová, Ram – Hunterová, Ebden 3:6, 1:6