Posila od Nadala. Hvězdný Berrettini zkusí uspět pod vedením nového trenéra

- Marek Bartošík

Matteo Berrettini (92.) vstoupí do sezony 2024 pod vedením nového trenéra. Hvězdný Ital ukončil v říjnu po dlouhých 13 letech spolupráci s krajanem Vincenzem Santopadrem. Bývalé světové šestce a finalistovi Wimbledonu 2021 bude nově radit Španěl Francisco Roig, který byl v letech 2005 až 2022 členem týmu Rafaela Nadala.

Sedmadvacetiletý Berrettini letos odehrál kvůli zraněním kotníku a břišního svalu pouze 12 turnajů s bilancí 14 výher a 12 porážek. Naposledy se představil koncem srpna na US Open, kde skrečoval druhé kolo. Jestliže se ale italskému ranařovi vyhnou zdravotní trable, jistě bude opět patřit k adeptům na velké úspěchy.

Pomoci by mu měl pětapadesátiletý Francisco Roig, jenž patřil dlouhá léta v hlavním rádcům Rafaela Nadala. Před rokem médii také probleskla zpráva, že se Roig domluvil na spolupráci s americkou hvězdou Sloane Stephensovou.

Berrettini je povrchovým univerzálem, který je schopen se díky vynikajícímu servisu a forhendu prosadit na všech turnajích. Nejvíce mu sedí tráva, na které si zahrál finále Wimbledonu 2021 a získal čtyři ze sedmi titulů na okruhu ATP (2x Queen’s, 2x Stuttgart).

Rodák z Říma má na kontě také semifinálové účasti z US Open 2019 a Australian Open 2022, dále si zahrál třikrát grandslamové čtvrtfinále (Roland Garros 2021, US Open 2021 a 2022). V letech 2019 a 2021 se kvalifikoval na prestižní Turnaj mistrů.

Na konci listopadu zaujal Berrettini týmovým gestem, když podporoval své krajany přímo ve španělské Málaze na závěrečném play-off Davis Cupu. Italové si především zásluhou Jannika Sinnera dokráčeli až pro trofej.