Ostuda a ubohost. Vítěz tří podniků ATP zkritizoval účast tenistů na exhibici

- Filip Lefenda

Bývalý třináctý singlista žebříčku ATP Alexandr Dolgopolov se v rozhovoru pro deník Daily Mail opřel do hráčů, kteří se po konci sezony rozhodli startovat na exhibici v Rusku. „Je to ostuda, ubohost. Jdou po špinavých penězích,“ kroutí hlavou pětatřicetiletý rodák z Kyjeva.

Od doby, kdy ukrajinská hvězda vystoupala ve světovém pořadí na své kariérní maximum, uběhlo již téměř dvanáct let. Bitvy s Novakem Djokovičem či Rafaelem Nadalem postupem času vyměnil Dolgopolov za regulérní boj proti Rusku. Po loňském napadení jeho země vstoupil dobrovolně do armády.

Majitel tří titulů z profesionálního okruhu odehrál poslední soutěžní zápas před pěti lety. V minulosti poskytl několik otevřených rozhovorů o válečných hrůzách a dramatech z fronty. Nyní se ovšem Dolgopolov vyjádřil na adresu svých bývalých kolegů. Vadí mu jejich účast na nedávné exhibici v Rusku.

Třídenní turnaj v Petrohradu se konal od 1. do 3. prosince. ATP i WTA již dříve informovaly o tom, že hráče a hráčky nebudou za účast nikterak postihovat. „Mohou si jako nezávislí smluvní partneři vybrat, kde budou mimo sezonu soutěžit,“ shodovala se do značné míry obě prohlášení.

Dolgopolov si ovšem o celé situaci myslí své. „Je to ostuda, obzvláště pro hráče z Evropy. Na co mysleli?“ zlobí se.

„Jdou po černých penězích. Rusové denně vyhrožují Evropě jadernými útoky a oni se rozhodnou jet tam vydělávat peníze? Nemohu to pochopit,“ pokračoval v otevřeném rozhovoru Dolgopolov.

„Takový Bautista je na Tour patnáct let. Mannarino víceméně také. Tito tenisté finanční nouzí opravdu netrpí. Je to směšné a ubohé,“ nebral si servítky na konto jediných dvou účastníků ze západní části Evropy.

Dolgopolov zároveň přiznal, že tenis je pro něj de facto uzavřenou kapitolou. „Ze sportovního hlediska k němu nemám moc co říct. Základní přehled mám díky sociální síti X, na které sám působím. Už ale ani nevím, kdy jsem naposledy sledoval nějaké tenisové utkání. Přijde mi, jako bych už žil úplně jiný život,“ dodal.