Pořadí pro Turnaj mistrů: Belgičan je jasně první, v osmičce jsou i Chilan a Portugalec

- Marek Bartošík

K méně známým skutečnostem na mužském tenisovém okruhu patří to, že se pořadí pro další Turnaj mistrů začíná počítat už během toho posledního. Aktuální jedničkou „ATP Race“ je Zizou Bergs, za ním následují Fabio Fognini, Alejandro Tabilo, Nuno Borges a Facundo Díaz Acosta.

Pokud by se některý z aktuálně nejlepších tenistů pořadí pro Turnaj mistrů 2024 (ATP Finals) této akce opravdu zúčastnil, rovnalo by se to velké senzaci. První drobné krůčky už ale tito hráči udělali.

Především to platí pro čtyřiadvacetiletého Belgičana Zizoua Bergse (129.), který v závěru roku ovládl challengery v Drummondvillu a Jokkaiči. Díky těmto úspěchům si připsal celkem 175 bodů.

Na druhém místě pořadí nalezneme zkušeného Itala Fabia Fogniniho (107.), jenž triumfoval na challengeru ve Valencii. Na svém kontě má nyní 109 bodů. O čtyři body méně má Chilan Alejandro Tabilo (85.), který jako kvalifikant vyhrál challenger v Brasílii.

Na zbylých postupových příčkách se nacházejí Portugalec Nuno Borges (66.), Argentinec Facundo Díaz Acosta (95.), Američané Aleksandar Kovacevic (110.) a Michael Mmoh (105.), Španěl Pedro Martínez (106.) a Japonec Josuke Watanuki (99.). Poslední dva zmínění drží dělené osmé místo se ziskem 84 bodů.

Nejlepším Čechem v ATP Race je Michael Vrbenský na děleném 58. místě (30 bodů). Těsně za první stovkou je 103. Jonáš Forejtek s 20 body.

Aby mohl tenista pomýšlet na účast na Turnaji mistrů, potřebuje získat za předcházejících dvanáct měsíců přibližně 3500 bodů. Letos se do Turína jako poslední přímo kvalifikoval Holger Rune (3460 bodů). Do hry se nakonec dostal i první náhradník Hubert Hurkacz, jenž zapsal do pořadí ATP Race 3245 bodů.