Nejvyšší okruh jen pro vyvolené? Světová desítka je pro formát podobný golfu

- Jan Vojkůvka

Nový speciální okruh s názvem ATP Premier Tour. Po celý rok na vybraných akcích startuje cca 100 vyvolených tenistů a na konci sezony někteří z nich sestoupí na nižší okruh ATP, z něhož naopak do vyšší divize stejný počet hráčů postoupí. Spousta peněz pro prémiový okruh. Že je to proti zájmům tenisových profesionálů z nižších pater žebříčku? Tak si ovšem 10. hráč světa představuje mužský tenis budoucnosti.

Mít exkluzivní prémiové turné s sebou přináší řadu výhod. Mezi hlavní patří více peněz například za televizní práva a reklamy, vybrané největší turnaje, na kterých budou startovat jen ti nejlepší...

Hlavní nevýhody? Tenisté mimo elitní světovou stovku by museli hrát na menších turnajích ATP, odkud by výrazně ubylo peněz, protože by na nich nestartovali ti nejlepší. Mužský tenis by byl v podstatě přehlcen lépe placenými challengery, na kterých by se bojovalo o pár míst, z nichž by se na konci roku postupovalo do Premier Tour.

O osamostatnění grandslamů s turnaji Masters se hovoří dlouhodobě, jenže existuje řada odpůrců, a tak jsou tyto nápady prozatím uloženy ke spánku.

Americkému tenistovi Tayloru Fritzovi se představa takového rozdělení mužského tenisu ovšem líbí. Podle něho by totiž mohl tenis fungovat obdobně jako profesionální PGA Tour, kde mají golfisté po celou sezonu jistotu účasti na největších turnajích. Na nižším okruhu se pak bojuje o postup do PGA Tour, ze které naopak ti nejhorší sestoupí a čeká je sezona, ve které musí bojovat o návrat na nejlépe honorované akce.

„Je to opravdu dobrý nápad a myslím, že bychom měli mít oddělená turné,“ citují Fritze především australská média, pro která o této problematice hovořil při příležitosti blížícího se United Cupu.

„Pokud jste na hlavním, nejlepším okruhu, měli byste být připraveni hrát všechny velké turnaje, které by se rozšířily, aby se do nich dostali všichni z top 100. Myslím, že takové turnaje jsou vše, na kterých by ti nejlepší měli během sezony hrát,“ překvapil.

Z Fritzova vyjádření vyplývá, že při zavedení separátních okruhů by tenisté, kteří by měli na exkluzivním okruhu možnost startovat, by neměli hrát menší turnaje (ATP 250 či 500). Na jednu stranu by příležitost na takových turnajích dostali tenisté z nižších pater žebříčku, ale představa, že by zůstaly tak vysoké dotace, je velmi naivní. Takže by si hráči z druhé světové stovky a nižších pozic stejně finančně nepolepšili. Navíc by přišli o možnost bojovat po celý rok v kvalifikacích největších turnajů.

Fritz svou myšlenku rozvedl ale ještě dál a vysvětlil, v čem by prémiový okruh nabídl zjednodušení. „Můžete mít 14 stanovených událostí za rok, což fanouškům usnadní sledování tenisu, protože mají předem jasně dáno, kteří hráči budou na těchto turnajích hrát,“ upozornil. „A nám by ubyl bláznivý kalendář, který máme nyní,“ dodal.