Opět mezi nejlepšími! Češky letos nasbíraly na okruhu WTA druhý nejvyšší počet trofejí

- Marek Bartošík

Letošní sezona na okruhu WTA se Češkám vydařila náramně. Potvrzuje to i žebříček států, ve kterém se české tenistky umístily se 14 trofejemi na druhé pozici za Američankami (21 titulů). Stejné pořadí na prvních dvou příčkách bylo i v letech 2020 až 2022. Na třetím místě skončily Číňanky s devíti vavříny.

Už od roku 2011 je pravidlem, že Češky patří v součtu titulů za kalendářní rok na elitní tour na pomyslné stupně vítězů. V letech 2011, 2014 a 2017–2019 dokonce žebříčku národů kralovaly!

Tentokrát obsadily stejně jako ve třech předchozích sezonách druhé místo za suverénními Američankami, které nastřádaly 21 turnajových vavřínů, z toho 10 ze dvouhry a 11 ze čtyřhry.

Na českém kontě se objevilo celkem 14 trofejí, což je stejné množství jako v roce 2021 a o jednu méně než loni. Statisticky nejúspěšnějšími Češkami letos byly Barbora Krejčíková (6 titulů) a Kateřina Siniaková (5).

Sedmadvacetiletá Krejčíková triumfovala dvakrát ve dvouhře (Dubaj, San Diego) a čtyřikrát ve čtyřhře, z toho třikrát po boku Siniakové (Australian Open, Indian Wells a San Diego). Další deblový vavřín získala v Birminghamu s Ukrajinkou Martou Kosťukovou.

Taktéž sedmadvacetiletá Siniaková ozdobila letošní sezonu dvěma singlovými úspěchy v Bad Homburgu a Nan-čchangu. Stejného počtu titulů dosáhla i Petra Kvitová, která zazářila v Miami a Berlíně.

Marie Bouzková letos přidala do své sbírky deblové vavříny z Pekingu a Soulu, kde zvítězila po boku zahraničních parťaček (Španělky Sary Sorribesové Tormové a Američanky Bethanie Mattekové-Sandsové).

Mezi letošní šampionky se díky pohádkovému Wimbledonu zapsaly také Markéta Vondroušová a Barbora Strýcová. Druhá zmíněná tenistka opanovala na travnatém grandslamu čtyřhru, v níž spojila síly s Tchajwankou Su-wej Sie.

Do americké sbírky nejvíce přispěla šampionka US Open Coco Gauffová, která ukořistila čtyři singlové a dva deblové tituly. Její zkušenější krajanka Jessica Pegulaová letos zaznamenala dva triumfy v singlu a dva v deblu.

Počet titulů hráček z ČR (dvouhra + čtyřhra)
Barbora Krejčíková 2+4 (3x se Siniakovou)
Kateřina Siniaková 2+3 (3x s Krejčíkovou)
Petra Kvitová 2+0
Marie Bouzková 0+2
Markéta Vondroušová 1+0
Barbora Strýcová 0+1