Čtvrtý titul v sezoně! Knutsonová poprvé prolomí brány druhé světové stovky

- Jan Vojkůvka

Gabriela Knutsonová se v prvním finále po dlouhých čtyřech měsících dokázala vypořádat se všemi nástrahami a v portugalském Quinta do Lagu vybojovala svůj čtvrtý singlový titul v roce 2023! Ve finále česká tenistka porazila třetí nasazenou Harriet Dartovou 6:4, 6:1 a výrazně vylepší své kariérní maximum ve světovém žebříčku. V novém vydání by měla poskočit minimálně o 23 pozic na 178. místo.

Ačkoliv Knutsonová vstupovala do turnaje v Quinta do Lagu jako 201. hráčka světa, na tamní čtyřicítce se nevešla mezi nasazené tenistky. To jí ale nakonec vůbec při průchodu hlavní soutěží netrápilo. Kromě jednoho ztraceného setu v osmifinále s Ralucou Serbanovou prošla turnajem bez ztráty kytičky.

Svou spanilou jízdu za turnajovou trofejí zakončila nedělním vítězstvím nad třetí nasazenou Britkou Dartovou, kterou porazila za hodinu a 21 minut. Češka se v utkání prosadila hned pětkrát na returnu, což se ukázalo jako rozhodující faktor střetnutí.

První set nabídl vyrovnanou podívanou. Dartová vstoupila do zápasu brejkem, Knutsonová však rychle vyrovnala na 1:1 a posléze udeřila v osmém gemu, kdy prorazila Dartové znovu podání a dostala se do vedení 5:3. Přestože česká tenistka nedokázala první sadu dopodávat a přišla o servis, v desáté hře se opět prosadila na returnu a svým třetím brejkem přeci jen strhla úvodní dějství na svou stranu.

Nakolik byl první set vyrovnanou záležitostí, tak druhá sada byla přesným opakem. Od stavu 1:1 už vládla kurtu pouze Knutsonová, která získala pět her v řadě a došla si pro svůj čtvrtý titul v sezoně.

Vítězka letošních turnajů ve Frederictonu, Monzonu a Guimaraeši (všechno byly pětadvacítky) si největším triumfem kariéry zajistila výrazné vylepšení svého umístění v žebříčku WTA. V pondělním vydání rankingu se posune minimálně o 23 příček na 178. místo světa a vzhledem k tomu, že už příliš bodů ve zbytku sezony neobhajuje, má také definitivně zajištěnu účast v kvalifikaci Australian Open na začátku roku 2024.