Ukončete to! Hráči kritizují ATP i WTA za časté výměny míčů

- Marek Bartošík

Tenis je specifickým sportem, který se hraje na mnoha různých površích. I samotný „beton“ může být někdy velmi rychlý a jindy pomalejší než antuka. Do podmínek výrazně promlouvají také míče, které jsou často různé hmotnosti i kvality. V posledních dnech toto téma zdůraznilo hned několik tenistů a tenistek, mezi jinými i španělská hvězda Paula Badosaová.

Když Portugalec Gastao Elias (366.) v pondělí hladce prohrál v Buenos Aires finále kvalifikace tamního challengeru, okamžitě přispěchal na sociální síti X (dříve twitteru) s kritikou na adresu asociaci ATP a jí vybraných míčů.

„Požaduji, aby mi ATP zaplatila za veškerou péči fyzioterapeutů, kterou budu potřebovat poté, co jsem hrál s míči, se kterými nás nutí hrát. Na tour jsem už mnoho let a nikdy jsem neviděl nic takového. Je to nelidské!“ sdělil dvaatřicetiletý Elias, jenž se nakonec dostal do hlavní soutěže jako šťastný poražený.

Na příspěvek zkušeného Portugalce souhlasně zareagovali také Američan Tennys Sandgren (204.) a Španělka Paula Badosaová (56.). „Souhlasím. Tento problém se bohužel netýká pouze ATP… Na WTA tour máme už léta stejný problém. Potřebujeme změnu z obou stran,“ vyjádřila se pětadvacetiletá Badosaová, která byla ještě loni světovou dvojkou.

Že vítězka tří turnajů WTA nemluví pouze do větru, ukázalo dnešní utkání mezi Marií Bouzkovou a Němkou Evou Lysovou na dvěstěpadesátce v Soulu. Jednadvacetiletá Lysová se po prohrané první sadě (1:6) rozhodla ke skreči. A důvod?

„Dnes jsem bohužel musela vzdát zápas kvůli bolesti ramene. Myslím, že je načase, aby WTA přehodnotila výměnu míčů turnaj od turnaje,“ napsala na sociální síti X Lysová.

Téma častého střídání balonů různých vlastností rezonuje v tenisovém prostředí už nějaký čas. Profesionální hráči žádají alespoň to, aby v jednotlivých částech sezony byly míče sjednoceny. To se ale zatím ani zdaleka neděje.

„Na spoustě turnajů jsou míče opravdu špatné,“ zmínila Kateřina Siniaková na letošním Roland Garros. „A jak se stále mění, je to celkově těžké. Říkají, že se snaží sjednotit míče, ale zatím se jim to moc nedaří,“ upozornila česká tenistka.

Sporná kvalita některých míčů a jejich střídání prakticky každý týden je tedy rozhodně téma, kterým by se tenisoví funkcionáři měli zabývat. A není jediné: velkou otázkou jsou také místy brutální noční zápasy, na které tenisté a tenistky doplácejí.