Skalp turnajové trojky! Siniaková si vyšlápla na čtvrtfinalistku US Open

- Jan Vojkůvka

Kateřina Siniaková postoupila na podniku v čínském Ning-pu do čtvrtfinále. Sedmadvacetiletá Češka, která před akcí táhla šňůru sedmi nezdarů v řadě, neztratila sadu ani při svém druhém vystoupení. Tentokrát si rodačka z Hradce Králové vyšlápla na Soranu Cirsteaovou z Rumunska. Nasazenou trojku porazila za necelé dvě hodiny poměrem 6:3 a 7:5.

Siniaková má za sebou v singlu tragické období. Poté, co vyhrála travnatý turnaj v Bad Homburgu, tak prošla do druhého kola Wimbledonu, v němž započala sedmizápasovou šňůru porážek. To mělo za následek propad světovým žebříčkem až na 90. místo, přičemž ještě v červenci figurovala na 32. pozici a toužila po premiérovém posunu do elitní třicítky.

Přes dva a půl měsíce dlouhé trápení ukončila až na turnaji v čínském Ning-pu, kde v úvodním kole porazila Američanku Elizabeth Mandlikovou, dceru bývalé československé tenistky Hany Mandlíkové. A na svůj úspěch navázala i ve středečním osmifinále, v němž zdolala favorizovanou Cirsteaovou.

S Rumunkou doposud prohrála všechny čtyři vzájemné zápasy, naposledy v roce 2020 ve finále turnaje ITF v Dubaji. Tentokrát to ale byla Cirsteaová, kdo tahal za kratší konec. Senzační čtvrtfinalistka nedávného US Open v prvním setu prohrála hned čtyřikrát podání a nepomohly jí tak ani dva vlastní brejky.

Ve druhém dějství byla zpočátku naopak lepší Rumunka, pak ale Siniaková vyrovnala z 1:4 na 4:4. Češka sice v deváté hře znovu přišla o podání, avšak od stavu 4:5 už patřil dvorec jen české hráčce, která třemi gemy v řadě dotáhla duel do vítězného konce.

Ve čtvrtfinále si Siniaková zahraje s argentinskou antukářkou Nadiou Podoroskou, která předvádí v Číně své nejlepší vystoupení na betonu v této sezoně. Kromě semifinále bude česká tenistka bojovat i o výrazné vylepšení svého postavení v žebříčku. V případě vítězství se posune z 90. místa do osmé desítky.