Exhibice, nebo prestižní turnaj? Úvodní den Laver Cupu provázela i hádka kvůli Monfilsovi

- Jan Vojkůvka

Je Laver Cup exhibicí, nebo se jedná o týmový turnaj s rostoucí prestiží? Tato palčivá otázka přichází na přetřes prakticky vždy, když se začne hrát. O tom, že k turnaji přistupují i hráči odlišně, nejlépe svědčí situace z pátečního zápasu mezi Felixem Augerem-Aliassimem a Gaelem Monfilsem. Oba tenisté se do sebe dokonce pustili, když se Kanaďanovi nelíbilo, jakým způsobem Francouz hraje.

Když měl Laver Cup v roce 2017 za sebou svou premiéru, šéfové turnaje doufali, že jednou z něho bude akce obdobná golfovému Ryder Cupu. Na tomto turnaji spolu hrají golfisté Evropy a Spojených států a jeho prestiž je obrovská. „Zatím se o něčem takovém ale nemůžeme bavit,“ řekl možná poněkud sklesle John McEnroe, kapitán lavercupového týmu Světa, jenž po úvodním dni vede 4:0.

I on ví, že aby Laver Cup získal obdobný věhlas, bude potřeba odehrát ještě spoustu ročníků a především neustále získávat pro turnaj nejlepší tenisty žebříčku ATP. Přinejmenším letos se to ale nepovedlo, jelikož Evropě největší hvězdy schází. Byť se vítězům akce nabízí hodně lákavé prize money.

Že by ale Laver Cup byl jen exhibicí? S tím mnozí nesouhlasí. Jedním z odpůrců tohoto názoru je Kanaďan Felix Auger-Aliassime, který se dokonce v pátečním singlu zhádal s Gaelem Monfilsem.

O co šlo?

V pátém gemu první sady si Monfils mezi výměnami sedl na lavičku, což se Augerovi-Aliassimeovi vůbec nelíbilo. Ještě víc překvapený byl, když jeho soupeř nedostal varování za zdržování hry.

„Dodržujete pravidla ATP?“ ptal se v přestávce mezi výměnami umpirového rozhodčího. „Je tohle normální? Sedl si snad na půl minuty. Myslím, že by měl dostat varování za překročení času,“ zlobil se.

Situace velmi brzy eskalovala, když se Monfils vydal za soupeřem. Mezi oběma tenisty proběhla poměrně živá debata ve francouzštině, načež Monfils před odchodem k základní čáře roztáhl ruce a něco na svého soka pokřikoval.

Tím však rozmíšky neskončily. Monfils byl viditelně celou situací rozladěný. Se svými pocity se pak svěřil před desátým gemem svému týmu a přiznal, že celou akci bere spíš exhibičně. „Popravdě, vůbec jsem netrénoval. Když mi zavolali, tak mi říkali, že Laver Cup bude fajn akce, že můžeme hrát uvolněně. A teď mám pocit, že ho to trápí a já ho nechci ranit. Jsem tu, abych se bavil,“ vykládal Monfils svým spoluhráčům i kapitánovi Borgovi.

Režie přenosu pak udělala takřka dokonalý střih na lavičku týmu Světa, kde se probíralo stejné téma. A bylo krásně vidět, že Auger-Aliassime bere turnaj naopak seriózně, tak jak by měl být brán. „Co mu napovídali lidé, kteří ho sem lákali?“ ptal se nahlas Kanaďan svého týmu a stále nevěřil tomu, že to jeho soupeř bere jako exhibici.

Po utkání, které Auger-Aliassime vyhrál 6:4, 6:3, se k celé situaci vrátil na tiskové konferenci: „Trochu se to vyhrotilo, v tu chvíli bylo cítit trochu napětí,“ uvedl kanadský tenista. „Jen jsem se ptal rozhodčího, jaká platí pravidla. Přijel jsem hrát turnaj a myslím, že většina zúčastněných, nejen já. Všichni jsme věřili, že Laver Cup je turnaj, který podle mě má potenciál být brán velmi vážně. Nejen teď, ale také v budoucnu,“ vysvětloval svůj postoj.

„Věci se sice vyhrotily, ale jsem rád, že jsme zápas dohráli. Gael je někdo, koho si vážím, takže si myslím, že kromě toho, co se stalo v těch několika hrách, mezi námi nebude žádné další napětí,“ dodal.

Slova obou tenistů svědčí o tom, že někdo bere Laver Cup vážně a někdo jako exhibici. Původní záměr při vzniku soutěže přitom rozhodně k exhibiční akci nesměřoval. 

Pokud však mezi zúčastněnými skutečně jsou jedinci, kteří neberou turnaj seriózně, nikdy věhlasu Ryder Cupu nedosáhne.