Ideální pozice k obhajobě? Nesmíme si to připouštět, shodují se v týmu Světa

- Jan Vojkůvka

Tým Světa má v letošním Laver Cupu jedinečnou příležitost, jak obhájit loňský překvapivý titul z anglického Londýna. Vůbec poprvé v historii se totiž dá hovořit o tom, že výběr zbytku světa bude v souboji s Evropany v pozici mírných favoritů. Tak daleko však John McEnroe se svými svěřenci hledět nechce, důležité je pro ně jít krůček po krůčku.

Tým Světa před rokem v Londýně prohrával po dvou dnech 4:8. V neděli se ovšem každé vítězství počítá za tři body, čehož výběr kapitána McEnroea dokonale využil. Přišly totiž tři nedělní výhry a po nadvládě Evropy, která si podmanila první čtyři ročníky Laver Cupu, se poprvé trofej dostala do držení týmu Světa.

„Je úžasné, že jsme to konečně dokázali. Pořád jsme z toho nadšení,“ zavzpomínal se širokým úsměvem na čtvrteční tiskovce John McEnroe. „Je skvělé být zase zpátky. Každý o mně asi ví, co pro mě tato soutěž představuje, jakého mám týmového ducha,“ pokračoval Američan, který se na kurtech proslavil vedle skvělého tenisu také bouřlivým chováním.

O šancích na obhajobu však mluvit nechtěl. Nelze se mu ovšem divit, nechce nic zakřiknout. Pokud ale sledoval, jak se Evropě postupně omlouvali další a další hráči (což má za následek vůbec nejslabší tým Evropy v historii Laver Cupu), asi se neubránil úsměvu.

Sám má na soupisce vedle domácího Félixe Augera-Aliassimeho (14.) a Argentince Francisca Cerundola (21.) ještě své krajany Taylora Fritze (8.), Francese Tiafoeho (11.), Tommyho Paula (13.) a Bena Sheltona (19.). S výjimkou Australana Alexe De Minaura má tak v základní šestce to nejlepší, co v současnosti může na okruhu ATP získat. V záloze jako náhradníci pak na případné povolání čekají Christopher Eubanks (32.) a Milos Raonic (322.).

Upřímnou radost má především z přítomnosti Fritze, Tiafoeho a Paula, kterým se v této sezoně individuálně hodně daří a měli by papírově být strůjci zopakování loňského prvenství. Laver Cup je ovšem týmová soutěž a záležet bude na každém jedinci.

Vzájemné povzbuzování, kvalitní souhra v deblech, tvorba show, to je chemie, která provází tým Světa už od prvního ročníku v Praze, kde tehdy nejvíc řádili Američané Jack Sock s Francesem Tiafoem či Australan Nick Kyrgios. Postupem let nic z nadšení členů McEnroeovy družiny neopadlo, byť se složení obměňuje. Naopak, pohoda a dobrá nálada, kterou vyšperkovávají nejrůznějšími skopičinami, je jedním z důvodů, proč se hráčům ze zbytku světa povedlo loni Laver Cup konečně ukořistit.

A mohl by to být i důvod pro úspěšnou obhajobu. Publikum bude totiž tentokrát stát za Fritzem a spol., což se o loňském Londýně pochopitelně říct nedalo. „Evropa byla vždy favoritem, ale skoro každý rok to bylo dost těsné. Možná bychom letos mohli být favority my, když jsme loni vyhráli a máme tak silný tým, ale nemůžeme si to připouštět a takhle uvažovat,“ upozornil Fritz. „Musíme k tomu přistupovat stejně jako každý ročník,“ dodala světová osmička.