Hity prvního kola US Open: Těchto pět zápasů si nesmíte nechat ujít

- Petr Sumbal

Blíží se poslední grandslam sezóny, kterým je tradičně newyorské US Open. Hlavní soutěž začíná už v pondělí, a tak je načase posvítit si na utkání, která z různých důvodů stojí za to vidět. V našem výčtu pěti nejzajímavějších zápasů prvního kola mužské i ženské dvouhry jsme záměrně vynechali ty s českou stopou.

Dvojnásobná finalistka věří v nečekaný comeback
Když letos dánská tenistka Caroline Wozniacká oznámila, že chystá po více než tři roky dlouhé mateřské pauze návrat na okruh, způsobila tato zpráva v tenisovém světě menší poprask.

Zatím stihla tato třiatřicetiletá tenistka odehrát jen tři zápasy a na konto si připsala pouze jedno vítězství. Formu vítězky Australian Open z roku 2018 měla možnost otestovat také Markéta Vondroušová a nedávná vítězka Wimbledonu Wozniackou v Montréalu porazila 6:2, 7:5.

Woznická bude chtít na US Open dokázat, že se s ní stále musí počítat, výraznější výsledek se od ní ale neočekává. V prvním kole má finalistka tohoto turnaje z let 2009 a 2014 poměrně schůdný los, narazí na kvalifikantku Tatianu Prozorovovou.

Vystřílí kanadský velikán nevýrazného Tsitsipase?
Také náš druhý vybraný zápas ke sledování poutá pozornost hlavně díky dříve elitnímu tenistovi, který se po dlouhé odmlce snaží vrátit zpět na tu nejvyšší úroveň. Tentokrát jde o 196 cm vysokého kanadského servismana Milose Raonice, který byl na žebříčku nejvýše na třetím místě a nyní se nachází až ve čtvrté stovce.

Raonic byl nucen vynechat kompletní loňskou sezónu, ale letos už stihl naznačit, že by se s ním stále mělo počítat. Na Wimbledonu vzal set členovi TOP 20 Tommymu Paulovi a na turnaji v Torontu poté potěšil domácí publikum skalpem světové desítky Francese Tiafoeho.

V prvním kole se Raonic střetne se Stefanosem Tsitsipasem, který na své poměry neprožívá nejlepší sezónu. V žebříčku klesnul na sedmou příčku a první letošní titul oslavil teprve v srpnu v mexickém Los Cabos. Od té doby ale zaznamenal na turnajích v Torontu a Cincinnati dohromady jen jedno vítězství.

Ve vzájemných soubojích vede 2:0 Raonic, který ještě s Tsitsipasem neztratil ani set.

Rýsuje se největší překvapení prvního kola?

Přemožitel Lehečky v repríze z Winston-Salemu
Černý kůň US Open? To asi ne, ale Sebastián Báez se dostal v posledních týdnech do tak výborné formy, že minimálně v prvním týdnu amerického grandslamu by se s ním mělo počítat. Založením typický antukář má momentálně sérii deseti vítězství v řadě, která obsahuje tituly z antukového Kitzbühlu a Winston-Salemu, kde se hrálo na tvrdém povrchu.

Ve finále amerického turnaje nevysoký Argentinec porazil ve dvou setech Čecha Jiřího Lehečku a o kolo dříve vyřadil Bornu Čoriče. A právě s ním se utká Báez hned v prvním kole US Open. Mělo by jít o jeden z nejpoutavějších zápasů prvního kola mužské dvouhry, jelikož jejich nedávný souboj se natáhl na tři sety a obsahoval hned dva tiebreaky.

Kdo se bude z postupu radovat tentokrát?

Poslední tanec legendární Venus?
Sedminásobná grandslamová vítězka Venus Williamsová stále bojuje proti času a i ve svých třiačtyřiceti letech se nebojí nastupovat do utkání proti o generaci mladším soupeřkám. Letos zvládla zatím odehrát devět zápasů a tři z nich vyhrála.

Záblesk formy ukázala na posledním testu před US Open, když v Cincinnati porazila hráčku první dvacítky Veroniku Kuděrmetovovou a poté padla až ve třech setech se 23. tenistkou světa Čchin-wen Čeng.

V prvním kole US Open vyzve dvojnásobná šampionka (2000, 2001) tohoto turnaje Belgičanku Greetje Minnenovou a určitě nebude bez šance na postup. Pokud ale neuspěje, klidně se může stát, že to bude poslední utkání dlouhatánské kariéry americké hvězdy.

Bude se jednat o důstojnou rozlučku?

Kazašský komik proti bývalému vítězi
Alexander Bublik sice neprožívá nejlepší sezónu, ale i přesto bychom si měli jeho zápas prvního kola proti Dominicu Thiemovi rozhodně naladit. Zápasy kazašského svéráze totiž většinou nenudí. Bublik, který má bez dvou centimetrů dva metry, se snaží spoléhat hlavně na svůj servis, ale dokáže do své hry „vpašovat“ i tweener, podání spodem nebo jiný zajímavý úder, kterým pobaví publikum.

Také si buďte jistí, že tento kazašský bouřlivák během zápasu nebude držet jazyk za zuby, svými promluvami s rozhodčím, soupeřem nebo i sám se sebou je Bublik také proslulý.

Soupeřem Bublika nebude nikdo menší než vítěz US Open z roku 2020 Dominic Thiem. Rakouský tenista ale favoritem tohoto duelu nebude, stále totiž po vleklých zraněních nedokázal najít svou dřívější formu a letos má dokonce negativní zápasovou bilanci 18:23.

Kolik speciálních úderů od Bublika v tomto zápase uvidíme?