Hvězdy kvalifikace US Open: bývalí členové Top 10, grandslamové finalistky i šampionky z Prahy

- Marek Bartošík

Kvalifikace US Open, která startuje právě dnes, se tradičně účastní 128 mužů a stejný počet žen. A spousta jmen v pavoucích je tenisovým fanouškům velmi dobře známá. O místenku v hlavní soutěži posledního grandslamu sezony zabojují mimo jiné Fabio Fognini, David Goffin, Kevin Anderson, Eugenie Bouchardová, Sara Erraniová, Jil Teichmannová a Coco Vandewegheová.

Dříve tito jedinci sbírali úspěchy třeba v hlavní soutěži grandslamů, teď si ale své místo na slunci musejí znovu vybojovat. Každý grandslam láká na atraktivní jména už v tříkolové kvalifikaci a letošní US Open není výjimkou.

V akci bude bývalý devátý tenista světa Fabio Fognini (140.), který narazí v prvním kole na Čecha Jakuba Menšíka. Italský bouřlivák Fognini má na kontě devět singlových a osm deblových trofejí na okruhu ATP.

Členem elitní desítky byl také Belgičan David Goffin (96.). Někdejší světová sedmička a vítěz šesti turnajů ATP ve dvouhře se pokusí navázat na roky 2017 až 2020, kdy byl čtyřikrát v řadě v osmifinále US Open.

Dokonce světovou pětkou byla v dobách své největší slávy Kanaďanka Eugenie Bouchardová (216.). Finalistka Wimbledonu 2014 snad už zažehnala zdravotní trable a nyní se opět snaží o vzestup mezi elitu. Hlavní soutěž na grandslamu hrála naposledy v roce 2020 (Roland Garros).

Grandslamovou finalistkou je taká Sara Erraniová (116.), která si o titul zahrála na Roland Garros 2012 (tehdy nestačila na Mariu Šarapovovou). Drobná Italka byla pátou nejlepší tenistkou planety, v roce 2012 si na US Open zahrála semifinále.

Dokonce dvojnásobnou zkušenost z grandslamového finále má Kevin Anderson (656.). Jihoafrický dlouhán se v červenci vrátil na okruh a hned se uvedl čtvrtfinálovou účastí v Newportu. Jeho žebříčkovým maximem je páté místo, těsně pod vrcholem skončil na US Open 2017 a Wimbledonu 2018.

Už do kvalifikace musejí také dvě (relativně) nedávné šampionky pražského turnaje WTA. Letošní vítězka Nao Hibinová (80.) z Japonska je nejvýše nasazenou účastnicí. Švýcarska Jil Teichmannová (149.), jež v pražské Stromovce triumfovala před čtyřmi lety, se mezi nasazené nevměstnala.

Další zajímavá nečeská jména v kvalifikaci US Open: Kristina Mladenovicová, Dajana Jastremská, Věra Zvonarevová, Coco Vandewegheová, Cristian Garín, Tennys Sandgren, John Millman, Maxime Cressy, Benoit Paire