Čtyři finále, čtyři tituly! Brunclík slaví největší trofej kariéry, Valentová obhájila loňské prvenství

- Redakce

Sobotní vyvrcholení turnaje J300 RPM Junior Prague Open na pražských Spojích nabídlo hned čtyři finálové zápasy, přičemž ve všech slavili vítězství domácí tenisté. Finále dvouhry dívek bylo ryze české, titul se povedlo obhájit Tereze Valentové, která ve třech setech zdolala Lauru Samsonovou. Mezi chlapci slaví největší titul juniorské kariéry Petr Brunclík, který porazil Daniila Sarksiana. Český tenis slavil i ve čtyřhrách. Mezi chlapci se z titulu radovali Petr Brunclík s Jakubem Filipem, mezi dívkami Laura Samsonová s Alenou Kovačkovou.

Dvouhru chlapců na Spojích ovládl v sobotu Petr Brunclík. Sedmnáctiletý český tenista, kterému na juniorském žebříčku náleží 58. místo, vybojoval svůj největší titul kariéry po finálovém vítězství 6:2, 7:5 nad Daniilem Sarksianem, přemožitelem Jakuba Filipa ze semifinále.

Brunclík na cestě za titulem, za který obdrží do juniorského žebříčku 300 bodů, ztratil dvě sady a postupně vyřadil Slováka Davida Schwarce, Itala Lorenza Angeliniho, Brita Viktora Frydrycha a v semifinále svého krajana Maxima Mrvu.

„Je to neskutečný pocit, získal jsem největší titul v mé kariéře, navíc doma,“ radoval se šampion Brunclík. „Na turnaji jsem musel vydřít hodně zápasů, bylo to těžké od začátku do konce. Zbývalo mi už málo sil, ale dal jsem do toho všechno a podařilo se.“

Šampion ze singlu pak odpoledne dokonce zkompletoval double. Brunclík si v deblu zahrál po boku Jakuba Filipa, wimbledonského šampiona ze čtyřhry. Česká dvojice si dokráčela pro cenný turnajový titul po vítězství 4:6, 6:2 a 10:4 nad švédským párem Williamem Rejchtmanem Vinciguerrou a Albertem Saarem.

Obhájit loňskou trofej se v dívčí dvouhře povedlo Tereze Valentové. Současná juniorská dvanáctka o vítězství bojovala se svou krajankou Laurou Samsonovou, proti které nedopodávala druhý set, ale nakonec přeci jen zvítězila 6:0, 5:7 a 6:4.

Valentová ztratila set ještě ve svém vstupním utkání do turnaje proti Srbce Luně Vujovičové. Pak naopak vyhrála třikrát bez ztráty setu nad Němkou Annou Linnou Pulsovou a svými krajankami Victorií Bervid a Alenou Kovačkovou. Finálovým vítězstvím nad Laurou Samsonovou tak dotáhla pomyslný tuzemský hattrick.

„Byl to velice dobrý zápas. Jsem fakt ráda, že jsem to dotáhla do vítězného konce. Byly to nervy, zkomplikovala jsem si to. Za stavu 6:0, 5:4 a 40:15 jsem znervózněla, všechno na mě dolehlo. Říkala jsem si, že musím být aktivní a diktovat hru. Potom to bylo hodně o hlavě, kdo vydrží být pozitivnější,“ hodnotila šampionka Valentová.

Samsonová si ale posléze po porážce ve finále dvouhry spravila náladu alespoň ve čtyřhře. spolu s Alenou Kovačkovou, se kterou slavila před měsícem wimbledonský titul, totiž ve finále deklasovaly po setech 6:1, 6:2 polsko-bulharskou dvojici Olivii Berglerovou a Yoanu Konstantinovovou.

Finále dvouhry chlapců
PETR BRUNCLÍK – Daniil Sarksian (-) 6:2, 7:5

Finále dvouhry dívek
TEREZA VALENTOVÁ – LAURA SAMSONOVÁ 6:0, 5:7, 6:4

Finále čtyřhry chlapců
BRUNCLÍK, FILIP – Rejchtman Vinciguerra, Saar (oba SWE) 4:6, 6:2, 10:4

Finále čtyřhry dívek
A. KOVAČKOVÁ, SAMSONOVÁ – Berglerová (POL), Konstantinovová (BUL) 6:1, 6:2